Caesarea (ved havet)

Artikkelstart

Caesarea Maritima er en oldtidsby som befinner seg ved kysten av dagens Israel, mellom Tel Aviv og Haifa.

Faktaboks

Uttale
caesarˈea
Etymologi
latin og gresk Kaisareia
Også kjent som

Caesaerea Palistinae

Byen ble grunnlagt av Herodes den store som en havneby for kongedømmet Judea. Det jødiske riket var på den tiden en klientstat under romerne og byen fikk sitt navn til ære for Augustus Caesar. Da Judea i 6 evt. ble en romersk provins ble Caesarea sete for den romersk stattholderen og garnisonen. Den i ettertid mest navngjetne av flere stattholdere var Pontius Pilatus, og i byens teater ble en innskrift med hans navn funnet i 1961.

Caesarea forble en hellenistisk by med et begrenset jødisk innslag og ble fra 100-tallet et bispesete. Den ble satt ettertrykkelig på det kristne kartet da kirkefaderen Origenes etablerte seg her i 234 og skrev mange av sine viktigste verk herfra. Byen ble hovedstad i den bysantinske provinsen Palestina Prima fra 390 og til byen og området ble tapt til muslimske erobrere på 630-tallet.

Byen ble i flere perioder erobret av korsfarere og til slutt ganske ødelagt på 1260-tallet. Rester av korsfarernes siste borg anlagt av Ludvik 9 er stadig synlig. Utgravninger av den antikke byen byen startet i 1956.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg