Cacops, utdødd amfibieslekt i ordenen Temnospondyli. Cirka 40 cm lange panserpadder som levde i tidlig perm og var de av alle panserpadder som var best tilpasset til å leve på land. De var sannsynligvis en topp-predator i sitt miljø, i stand til å fange mindre dyr med mindre tenner langs kanten av kjeven og store huggtenner i ganetaket.

Cacops er det tidligste virveldyret vi kjenner som hadde god hørsel på land, ved at de hadde en velutviklet trommehinne og øreknokkel (stapes). 

Ganglaget har blitt analysert, og man tror den beveget seg fremover i korte, raske spurter, omtrent som padder idag, og ikke med en side-til-side sving som hos krokodiller og øgler.

Kjent fra Texas (C. aspidephorus) og Oklahoma (C. morrisi og C. woehri), USA.

  • Dilkes, D. & Brown, L. E. (2006). Biomechanics of the vertebrae and associated osteoderms of the Early Permian amphibian Cacops aspidephorus. Journal of Zoology 271: 396-407.
  • Reisz, R.R., Schoch, R.R. & Anderson, J.S. (2009). The armoured dissorophid Cacops from the Early Permian of Oklahoma and the exploitation of the terrestrial realm by amphibians. Naturwissenschaften (2009) 96: 789.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.