Cacops

Fossilt skjelett av Cacops aspidephorus Williston, 1910 fra perm i Nord-Amerika. Utstilt på Field Museum of Natural History, Chicago, USA.
Lisens: CC BY 2.0
Skjelett-rekonstruksjon av Cacops aspidephorus fra tidlig permtid i Texas. Legg merke til de nesten sammenvokste ryggvirvlene og den store åpningen for trommehinnen bak øyet.
Av .

Artikkelstart

Cacops er en utdødd amfibieslekt som tilhørte gruppen temnospondyler. Sammen med andre liknende dyr kalles de og til panserpadder. De levde i permtiden i USA.

Faktaboks

Uttale
cˈacops
Etymologi
gresk, ‘blindt ansikt’

Cacops ble omtrent 40 centimeter lang og var godt tilpasset å leve på land. De var sannsynligvis en topp-predator i sitt miljø. Den hadde små tenner langs kanten av kjeven og store huggtenner i ganetaket, som den trolig kunne bruke til å fange mindre dyr med. Cacops er også det tidligste virveldyret vi kjenner som hadde god hørsel på land, ved at de hadde en velutviklet trommehinne og øreknokkelen stapes. Antakelig beveget seg fremover i korte, raske spurter, og ikke med en side-til-side-bevegelse som hos krokodiller og øgler.

Arten Cacops aspidephorus er kjent fra Texas, og Cacops morrisi og Cacops woehri fra Oklahoma.

Les mer i Store norske leksikon:

Eksterne lenker:

  • Dilkes, D. & Brown, L. E. (2006). Biomechanics of the vertebrae and associated osteoderms of the Early Permian amphibian Cacops aspidephorus. Journal of Zoology 271: 396-407.
  • Reisz, R.R., Schoch, R.R. & Anderson, J.S. (2009). The armoured dissorophid Cacops from the Early Permian of Oklahoma and the exploitation of the terrestrial realm by amphibians. Naturwissenschaften (2009) 96: 789.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg