Cacops

Skjelett av panserpadden Cacops aspidephorus Williston, 1910 fra perm i Nord-Amerika. Utstilt på Field Museum of Natural History, Chicago, USA.,
Skjelett-rekonstruksjon av den tidlig-permiske panserpadden Cacops aspidephorus fra Texas. Legg merke til de nesten sammenvokste ryggvirvlene og den store åpningen for trommehinnen bak øyet.
Av .

Cacops, utdødd amfibieslekt i ordenen Temnospondyli. Cirka 40 cm lange panserpadder som levde i tidlig perm og var de av alle panserpadder som var best tilpasset til å leve på land. De var sannsynligvis en topp-predator i sitt miljø, i stand til å fange mindre dyr med mindre tenner langs kanten av kjeven og store huggtenner i ganetaket.

Faktaboks

uttale:
cˈacops
etymologi:
gresk, ‘blindt ansikt’

Cacops er det tidligste virveldyret vi kjenner som hadde god hørsel på land, ved at de hadde en velutviklet trommehinne og øreknokkel (stapes).

Ganglaget har blitt analysert, og man tror den beveget seg fremover i korte, raske spurter, omtrent som padder idag, og ikke med en side-til-side sving som hos krokodiller og øgler.

Kjent fra Texas (C. aspidephorus) og Oklahoma (C. morrisi og C. woehri), USA.

Referanser

  • Dilkes, D. & Brown, L. E. (2006). Biomechanics of the vertebrae and associated osteoderms of the Early Permian amphibian Cacops aspidephorus. Journal of Zoology 271: 396-407.
  • Reisz, R.R., Schoch, R.R. & Anderson, J.S. (2009). The armoured dissorophid Cacops from the Early Permian of Oklahoma and the exploitation of the terrestrial realm by amphibians. Naturwissenschaften (2009) 96: 789.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg