COSL-ulykken

COSL-ulykken var en ulykke på riggen COSLInnovator på petroleumsfeltet Troll i Nordsjøen den 30. desember 2015. Ulykken skjedde ved at en brottsjø traff boligmodulen og slo inn 17 vinduer. Én mann omkom og 4 personer ble lettere skadet.

Det var 106 personer om bord på den halvt nedsenkbare riggen da ulykken skjedde. 44 personer ble evakuert med helikopter. De øvrige 66 valgte å bli om bord, og plattformen gikk for egen maskin inn til Fedje nord for Bergen. Den omkomne var ansatt i Statoils (nå Equinors) avdeling for undervannsoperasjoner.

Riggen var eid av COSL Drilling Europe AS (COSL), som også sto for driften av plattformen som var under oppdrag for Statoil. Riggen fikk omfattende skader på lugarer. En konsekvens av ulykken var endring i sikkerhetsstandarder for bølgebelastninger.

Etter ulykken avsluttet Statoil kontrakten med COSL, og 230 mann mistet jobben. COSL gikk til sak mot Statoil for å få erstatning for kontraktsbrudd. Saken endte med forlik den 8. januar 2020. Etter avtalen skulle Equinor betale COSL 1,7 milliarder norske kroner (188 amerikanske dollar).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg