C++

Artikkelstart

C++ er et programmeringsspråk. Språket ble utviklet tidlig på 1980-tallet av danske Bjarne Stroustrup ved Bell Laboratories, USA. I 1985 ble første versjon av språket utgitt, og det ble standardisert av ISO og ANSI i 1998.

Bakgrunn

Stroustrup ønsket et språk som kombinerte funksjonaliteten til høynivåspråk med hastigheten til lavnivåspråk. Han tok derfor utgangspunkt i språket C, og la til flere funksjonaliteter til dette språket. Navnet «C++» er en henvisning til at språket er en forbedring av språket C. Det norskutviklede programmeringsspråket Simula har hatt stor innflytelse på utviklingen av C++.

Egenskaper

C++ er et imperativt programmeringsspråk. Det betyr at koden blir utført sekvensielt, altså linje for linje. Språket støtter programmeringsparadigmer, som objektorientert programmering, funksjonell programmering og generisk programmering.

Programmer skrevet i C++ kompileres til vertsmaskinens instruksjonssett. Det gir tilgang til underliggende funksjonalitet i vertsmaskinen og C++ er derfor godt egnet til systemprogrammering.

Eksempel

Følgende program bruker C++ standard bibliotek til å skrive «Hello, world!» til en terminal:

Hello, world!
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg