Byggesaksforskriften (SAK)

Byggesaksforskriften er kortnavnet for Forskrift om byggesak. Ofte bruker dokumenter og skjemaer bare forkortelsen SAK10 (hvor 10-tallet angir årstallet gjeldende hovedversjon ble vedtatt). Formålet med forskriften er å utfylle plan- og bygningslovens regler på ulike områder, og sikre at utforming og behandlingen av søknader skjer i tråd med lovens formål.

Reglene i byggesaksforskriften gjelder for det første behandlingen av byggesøknader, inkludert hvilke tiltak som behøver tillatelse, krav til innholdet av søknader, og frister mv. for kommunens behandling av den. Ettersom lovens hovedregel er at alle tiltak er søknadspliktige, omfatter forskriften en rekke unntak fra dette utgangspunktet.

Videre innheholder forskriften detaljerte bestemmelser om de ulike ansvarsrollene i byggesak (søker, prosjekterende, utførende og kontrollerende), samt regler om sentral godkjenning for ansvarsrett. Dessuten fastsetter reglene hvordan kommuner skal gjennomføre kontroll og tilsyn, i tillegg til enkelte presiseringer om refusjon, utbyggingsavtaler og bevaringsverdige bygg.

Ved siden av selve forskriftsteksten publiserer Direktoratet for byggkvalitet omfattende veiledning. I denne opplyser direktoratet om hvordan reglene etter deres syn skal tolkes. Både forskriften og veiledningen endres og revideres relativt hyppig.

Hvis reglene i byggesaksforskriften er brutt, kan det medføre en saksbehandlingsfeil. I så fall kan vedtaket bli ugyldig, og/eller føre til at den som er ansvarlig for feilen må betale erstatning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg