Byford Dolphin-ulykkene

Byford Dolphin. Plattformen i dokk i Invergordon, Skottland i 2008.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Byford Dolphin-ulykkene var to dødsulykker på oljeplattformen Byford Dolphin. Plattformen hadde tidligere navnet Deep Sea Driller. Den første ulykken skjedde i 1983 og den andre i 2002. Begge ulykkene skyldtes mangelfulle rutiner.

1983-ulykken

Den 5. november 1983 hadde Byford Dolphin-plattformen en dødsulykke med dykkere og mannskap som betjente dykkere under dekompresjon. Ulykken skjedde mens plattformen boret etter gass på norsk sektor av Nordsjøen. Dykkerne oppholdt seg i en dykkerklokke og ulykken skjedde da døren til dekompresjonskammeret ved en feil ble åpnet mens dette var under trykk. Fire dykkere og en hjelper ble drept, en annen hjelper ble alvorlig skadet. Ulykken avslørte alvorlig svikt både i prosedyrer og utstyr.

Plattformens dekompresjonskammer var ikke utstyrt med oppdatert sikkerhetsutstyr og måleinstrumenter for å måle trykk utenfor kammeret. I tillegg manglet den sikkerhetsmekanismer for å forhindre at atkomstluken til område under trykk kunne åpnes mens det var under trykk. Det Norske Veritas hadde satt krav om sikkerhetsmekanismer for sertifisering, men dette var ikke gjennomført. En måned etter ulykken satte Det Norske Veritas og Oljedirektoratet et absolutt krav om slike sikkerhetsmekanismer for alle trykkammer.

Fagforeningen NOPEF hevdet at etterforskningen og ulykkesrapporten etter ulykken bar preg av å dekke over at norske myndigheter hadde gitt uansvarlige dispensasjoner og at det hadde vært alvorlig svikt i utstyr og rutiner. En gruppe tidligere nordsjødykkere gikk sammen i North Sea Diver Alliance i 1990-årene. Alliansen arbeidet for at det skulle bli gitt erstatning for dødsfall og skader blant dykkere. Byford Dolphin-ulykken var en av sakene som alliansen tok opp.

I 2009 ga den norske regjeringen erstatning.

2002-ulykken

Den 17. april 2002 omkom en norsk oljearbeider på Byford Dolphin av hodeskader. Ulykken førte til at plattformen mistet en letekontrakt med Statoil, som fant at operasjonsrutinene på plattformen var mangelfulle. For firmaet som eide plattformen, Byford Dolphin Pte LTd (Fred Olsen Energy) førte ulykken til et betydelig inntektstap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg