By- og regionforskningsinstituttet NIBR er et forskningsinstitutt opprettet i 1963 av Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd som «Utvalg for byplanforskning».

Utvalget avgav innstilling om behovet for forskning innen området og ble i 1967 omorganisert til forskningsinstitutt med navnet «Norsk institutt for by- og regionforskning». I 2016 gikk instituttet inn i daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (seinere OsloMet) og ble en del av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet. Det offisielle navnet siden dengang, er By- og regionforskningsinstituttet NIBR.

Instituttet er i dag reint samfunnsvitenskapelig, og har forskere med bakgrunn i samfunnsøkonomi, statsvitenskap, antropologi, geografi, sosiologi og jus. Instituttet er organisert som en stiftelse.

Instituttet har tre forskningsavdelinger:

  • Bolig-, steds- og regionalforskning: Ulike sider ved lokal og regional samfunnsutvikling, herunder betydningen av innovasjon og politiske virkemidler.
  • Internasjonale studier og migrasjon: Forskning på politikk, forvaltning og sivilsamfunn i Afrika, Asia, Amerika og Europa.
  • Velferd, demokrati og offentlig forvaltning: Organisering av offentlig sektor og dennes betydning for politisk deltakelse, politisk styring, politikkens innhold og ansvars- og oppgavefordeling.

NIBR driver dels rein akademisk forskning, dels anvendt forskning, utredninger og evalueringer. De største oppdragsgiverne er Norges forskningsråd, Utenriksdepartementet, Klima- og Miljøverndepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet.

Videre er kommunesektoren en viktig oppdragsgiver, med KS, fylkeskommuner og enkeltkommuner. Den internasjonale finansieringen er økende og omfatter blant annet EU, EØS-midlene, Verdensbanken og andre internasjonale organisasjoner. NIBR utgir egen rapportserie og publiserer i økende grad i akademiske tidsskrifter.

NIBR har per 2019 59 ansatte. Av disse er 50 forskere (16 i førstestilling).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg