Buskerud hovedgård

Artikkelstart

Buskerud hovedgård er en gammel storgård i Modum kommune, i Viken fylke, tidligere Buskerud, ved Drammenselva sør for tettstedet Åmot. Gården var bispegods i middelalderen, og ble krongods ved reformasjonen.

Fra 1646 tilhørte den slekten Stockfleth og senere slektene Werdelmann og von Lowzow, til den i 1762 ble kjøpt av familien Collett, som eide den til 1884. Til gården hørte inntil 1842 Kongssagenes bruk med Djupvikfossen, som hadde et verdifullt laksefiske. Buskerud hovedgård ble 1910 kjøpt av fylket til landbruksskole, og omfatter nå omtrent 1375 dekar.

Navnet

Gårdsnavnet ble i eldre tid skrevet Biskopsrud (norrønt Biskupsruð, biskopens rydning). Dette har gitt navn til det tidligere fylket Buskerud ettersom Biskopsrud etter reformasjonen ble rikseiendom og lenge var bosted for futene i Buskerud futedømme.

Kart

Buskerud hovedgård
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Os

Når jeg søker på "Hovedgård" får jeg ikke vite hva en Hovedgård er f eks sammenlignet med en Fullgård eller Herregård. Blandt treffene kom bla Jarlsberg opp som hovedgård , men den var da vitterlig en Herregård. Kan dere definere begrepene?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg