Buskerud - samferdsel

Drammen havn har en betydelig utenrikstrafikk.

Drammen er et viktig jernbaneknutepunkt, og flere av landets viktigste jernbaneforbindelser går gjennom fylket. Jernbaneforbindelsen Oslo–Drammen (Drammenbanen) kommer inn i fylket fra øst gjennom Liertunnelen. Fra Drammen går Vestfoldbanen sørover til vestfoldbyene og Porsgrunn og Skien. Sørlandsbanen og Bergensbanen går vestover til Hokksund der Sørlandsbanen går videre vestover via Kongsberg til Telemark og Bergensbanen nordover til Hønefoss og via Hallingdal opp på høyfjellet. Fra Hønefoss er det forbindelse til GjøvikbanenRoa, og fra Spikkestad østover til Asker på Drammenbanen (Spikkestadbanen); denne siste er del av den gamle forbindelsen mellom Asker og Drammen. På Numedalsbanen ble persontrafikken nedlagt 1989 og godstrafikken 1997. I 2013 ble godstrafikken tatt opp igjen på banen på strekningen Kongsberg–Flesberg.

Stortinget bestemte 1992 å bygge Ringeriksbanen mellom Sandvika og Hønefoss, noe som vil forkorte Bergensbanen med rundt 60 km. Det er forutsatt byggestart på denne banestrekningen 2021/22.

Viktige hovedveier i Buskerud er Rv. 7 (Oslo–)Sandvika–Hønefoss–Granvin–Trengereid(–Bergen) over Hallingdal og Hardangervidda, E 134 Drammen–Haugesund over Kongsberg og Haukelifjell og E 16 (Sandvika)–Hønefoss–Lærdal–Bergen via Valdres og Filefjell. Fv. 50 går fra Rv. 7 i Hol i Hallingdal over Geiteryggen til E 16 i Aurland og Rv. 52 fører fra Gol over Hemsedal til E 16 i Lærdal, begge i Sogn og Fjordane. Fv. 40 Larvik–Kongsberg–Geilo forbinder Rv. 7 på Geilo med E 134 i Kongsberg. E 18 mellom Oslo og Kristiansand går gjennom Buskerud på en kort strekning i Lier og Drammen.

Det er kommunal flyplass i Hol kommune, Geilo lufthavn Dagali med chartertrafikk. Hovedsender for radio og fjernsyn på Jonsknuten i Kongsberg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg