Buskerud (klima)

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Nesbyen - Todokk i Buskerud.

.
Lisens: fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Drammen - Berskog i Buskerud.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Buskerud fylke mangler egentlig kystlinje og er godt skjermet av fjell i sektoren sørvest over nord til nordøst. Klimaet får derfor et nokså typisk innlandspreg. Bare lavere strøk fra Lågendalen til Tyrifjorden, særlig Hurumlandet, påvirkes i noen grad av Oslofjorden.

Herskende luftstrømmer over området er mellom sør og vest om sommeren, nordøstlig en stor del av vinteren. Vindstyrken er gjennomgående liten. Terrenget gjør at det oftest blåser opp dalførene om sommeren, mens det er tydelig «dreneringsvind», forårsaket av kald luft, som strømmer nedover dalene om vinteren. I de vestlige fjellstrøkene blåser det oftest fra vest.

Temperatur

Middeltemperatur for januar er gjennomgående fra −8 °C til −11 °C, lavest i de øvre dalførene. Julimidlet er rundt 16 °C i lavlandet og de nedre dalførene, ca. 10 °C i nivå 1000 moh. Nær Oslofjorden er januarmidlet rundt −5 °C, julimidlet 17 °C. Laveste målte minimumstemperaturer er gjennomgående fra −30 °C til −35 °C i indre strøk, lavest på Nesbyen med −38 °C. Sommertemperaturen går tidvis over 30 °C, med 35,6 °C målt på Nesbyen 20. juni 1970 som norgesrekord.

Nedbør

Middelnedbøren er høyest, til dels over 1000 mm, på åsene nær Oslofjorden, ca. 500 mm og til dels lavere over skjermede områder som slettene på Ringerike og indre dalfører. Det faller mest nedbør i juli–august, minst i mars–mai. Lang vintersesong med moderate snømengder og relativt lite kuling og tåke gjør at fylkets fjellområder er godt egnet for vintersport.

Tåke

Nær fjorden og andre vannkilder i sørøst er det en del tåke om høsten og tidlig på vinteren. Årsmiddel i lavere strøk er ca. 5 prosent, vesentlig mer på åsene nær fjorden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg