Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Nesbyen - Todokk i Buskerud.

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Drammen - Berskog i Buskerud.

Meteorologisk institutt. fri

Buskerud, fylket mangler egentlig kystlinje og er godt skjermet av fjell i sektoren sørvest over nord til nordøst. Klimaet får et nokså typisk innlandspreg. Bare lavere strøk fra Lågendalen til Tyrifjorden, særlig Hurumlandet, påvirkes i noen grad av Oslofjorden. Herskende luftstrømmer over området er mellom sør og vest om sommeren, nordøstlig en stor del av vinteren. Vindstyrken er gjennomgående liten. Terrenget gjør at det oftest blåser opp dalførene om sommeren, mens det er tydelig «dreneringsvind», forårsaket av kald luft, som strømmer nedover dalene om vinteren. I de vestlige fjellstrøkene blåser det oftest fra vest.

Middeltemperatur for januar er gjennomgående fra −8 °C til −11 °C, lavest i de øvre dalførene. Julimidlet er rundt 16 °C i lavlandet og de nedre dalførene, ca. 10 °C i nivå 1000 moh. Nær Oslofjorden er januarmidlet rundt −5 °C, julimidlet 17 °C. Laveste målte minimumstemperaturer er gjennomgående fra −30 °C til −35 °C i indre strøk, lavest på Nesbyen med −38 °C. Sommertemperaturen går tidvis over 30 °C, med 35,6 °C målt på Nesbyen 20. juni 1970 som norgesrekord.

Middelnedbøren er høyest, til dels over 1000 mm, på åsene nær Oslofjorden, ca. 500 mm og til dels lavere over skjermede områder som slettene på Ringerike og indre dalfører. Det faller mest nedbør i juli–august, minst i mars–mai. Lang vintersesong med moderate snømengder og relativt lite kuling og tåke gjør at fylkets fjellområder er godt egnet for vintersport.

Nær fjorden og andre vannkilder i sørøst er det en del tåke om høsten og tidlig på vinteren; årsmiddel i lavere strøk er ca. 5 %, vesentlig mer på åsene nær fjorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.