Bunader og folkedrakter fra Rogaland

Bunader og folkedrakter fra Rogaland
.
Bunaddistrikter i Rogaland (kommune- og fylkesinndelingen i 2005)
Av .

Artikkelstart

Rogaland er et av områdene i Norge som raskt har tatt til seg moteimpulser fra omverdenen. Samtidig kan det se ut som at en alderdommelig draktskikk har holdt seg lenge i deler av fylket. Dette vil en trolig få bedre kjennskap til etter hvert som en utfører feltarbeid i nye områder. Etter dagens registreringer av det tradisjonelle folkedraktmaterialet opererer Bunad- og folkedraktrådet med fire draktområder i Rogaland: Ryfylke, Jæren, Nord-Rogaland (Haugalandet) og Dalane.

Bunadene i Rogaland er mangfoldige. Noen har vært i bruk fra tidlig på 1900-tallet, med ulike variasjoner etter produsent og materialtilgang. Andre er skapt i seinere tid. Ei aktiv gruppe i Rogaland Ungdomslag har i de seinere åra jobbet aktivt for å rekonstruere bunader som bygger på den tradisjonelle draktskikken. De har fått satt i produksjon en rekonstruert mannsbunad, som nå brukes side om side med de mannsbunadene som kom tidlig på 1900-tallet.

I tillegg har de jobbet med å rekonstruere en kvinnebunad. Foreløpig er ikke bunaden satt i produksjon, men stadig økende kildemateriale tilsier at bunaden vil få både variasjonsmuligheter og et troverdig historisk uttrykk.

Men Rogaland er også et av de fylkene som har flest komponerte bunader fra nyere tid. Noen lanserer produktene sine som bunad, andre velger å kalle det festdrakt.

Bunader fra Rogaland

Bunader som er systematisk rekonstruert (kategori 3):

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfult materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg