Romeriksbunad
/Norsk bunadleksikon.
Bunaddistrikter i Akershus (kommune- og fylkesinndelingen i 2005)
.

Akershus har, i likhet med Oslo, ikke hatt like særpregede folkedrakter slik vi kjenner fra andre kanter av landet. I hovedstaden og området rundt har det ikke vært noen folkedraktskikk, slik vi forstår dette begrepet i dag. Innbyggerne har fulgt moten i større eller mindre grad, og sosial stilling har historisk sett kommet godt fram i klesskikken.

Trendene fra utlandet og byen spredte seg raskt ut til bøndene i nærområdene rundt Oslo, og det var gjevt å etterleve motesvingningene hos borgerskapet. Imidlertid forteller enkelte skriftlige kilder om forsinkelser i motebildet; og det også mulig at noen lokale varianter oppsto i sammensmelting mellom impulser utenfra og seiglivede tradisjoner hos bøndene i Akershus.

Når Akershus deles inn i tre bunadområder, er det ikke på bakgrunn av at draktskikken historisk sett har vært ulik i de tre områdene. Men i mange sammenhenger blir Romerike regnet som én enhet, Follo som én, og vestregionen med Asker og Bærum som én. Slik er det også i bunadsammenheng.

Utvikling av bunader i Akershus

De første kvinnebunadene i Akershus kom på Romerike på 1930-tallet. Mannsbunaden ble satt i produksjon på 1950-tallet. På den tida hadde Landsnemnda for bunadsspørsmål blitt etablert, og de var involvert i bunadarbeidet i Asker og Bærum, som resulterte i to bunader på begynnelsen av 1960-tallet. Omtrent samtidig ble kvinnebunaden fra Follo satt i produksjon.

Felles for alle disse er at de har et visst utgangspunkt i bevarte tekstiler, men at de ellers er nokså fritt komponert. Det samme gjelder mannsbunaden fra Asker, og alle de nyere bunadene fra Akershus som har kommet til de siste tiåra. Men to mannsbunader skiller seg ut: fra Bærum og fra Follo. Begge disse er nøyaktige kopier av klær fra samme tidsperiode og område, og bunaden fra Follo har også fått uttalelse fra Bunad- og folkedraktrådet.

Bunader fra Akershus

Bunader som er systematisk rekonstruert (kategori 3):

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfullt materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg