Bunader og folkedrakter fra Østfold. Av /Fotobase. Begrenset gjenbruk

Bunader og folkedrakter fra Østfold

Bunader fra Østfold
/Fotobase.
Bunaddistrikter i Østfold (kommune- og fylkesinndelingen i 2005)
.

Artikkelstart

Østfold har alltid fått nye moteimpulser raskt presentert, sammenliknet med mye av landet ellers. Dette har selvfølgelig også satt sitt preg på den gamle draktskikken. Likevel skal en være oppmerksom på regionale særtrekk i slike områder. I Østfold ser vi det kanskje tydeligst på mannsjakkene, som ble kalt kjol. Det er bevart noen slike fra tidlig 1800-tall i fylket, og de har preg av både renessanse, rokokko og empire. Nettopp slik stilblanding er trekk ved folkedraktskikken rundt i landet.

Den tradisjonelle klesskikken i Østfold fikk oppmerksomhet allerede tidlig på 1900-tallet, med den første særutstilinga ved Norsk Folkemuseum. Der ble det vist drakter fra Smålenene, for både mann og kvinne. Mannsdrakta kjenner vi igjen i dagens bunad, mens kvinnebunadene som er i bruk i Østfold i dag, har lite felles med de gamle klærne.

Dette bunner nok mest i den sterke posisjonen bunader med broderi fikk tidlig på 1900-tallet. En forsøkte å lansere en kvinnebunad for Østfold i 1930, som bygde på tradisjonelt draktmateriale, men den ble ikke satt ordentlig i produksjon.

Bunader fra Østfold

Bunader som er systematisk rekonstruert (kategori 3):

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfullt materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg