Bunad- og folkedraktrådet

Bunad- og folkedraktrådet, (tidligere Landsnemnda for bunadspørsmål) ble opprettet i 1947 og er et statlig oppnevnt organ som sorterer under Kulturdepartementet. Rådet har hørt hjemme under så vel Landbruksdepartementet som Familie- og forbrukerdepartementet, Kirke- og undervisningsdepartementet og Kultur- og vitenskapsdepartementet. I 1967 ble Bunad- og folkedraktrådet omorganisert i samsvar med Rådets nye statutter.

Bunad- og folkedraktrådet er et rådgivende organ i spørsmål som gjelder rekonstruksjon av bunader på grunnlag av og i samsvar med lokal folkedrakttradisjon og også i spørsmål om bruk av bunader. Drakter uten hjemmel i folkedrakttradisjonen faller utenom Rådets arbeidsområde. Rådet har eget sekretariat.

Sekretariatet har og bygger stadig ut en samling av modell-bunader som består av bunader som enten er rekonstruert på grunnlag av folkedrakttradisjonen eller representerer siste ledd i utviklingen av en folkedrakttradisjon. Se folkedrakt. Sekretariatet har det største dokumentasjonsarkivet i sitt slag med registrerte og fotograferte folkedraktplagg i privat eie og et kartotek med prøver på materialer til bruk i rekonstruksjonsarbeidet.

Bunad- og folkedraktrådet utgir brosjyren Norske bunader – Bakgrunn – Rekonstruksjon – Bruk. Sammen med Norsk Folkemuseum utgir Rådet også: Folkedrakter og bunader. Bibliografi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg