Bunad- og folkedraktrådet, (tidligere Landsnemnda for bunadspørsmål) ble opprettet i 1947 og er et statlig oppnevnt organ som sorterer under Kulturdepartementet. Rådet har hørt hjemme under så vel Landbruksdepartementet som Familie- og forbrukerdepartementet, Kirke- og undervisningsdepartementet og Kultur- og vitenskapsdepartementet. I 1967 ble Bunad- og folkedraktrådet omorganisert i samsvar med Rådets nye statutter.

Bunad- og folkedraktrådet er et rådgivende organ i spørsmål som gjelder rekonstruksjon av bunader på grunnlag av og i samsvar med lokal folkedrakttradisjon og også i spørsmål om bruk av bunader. Drakter uten hjemmel i folkedrakttradisjonen faller utenom Rådets arbeidsområde. Rådet har eget sekretariat.

Sekretariatet har og bygger stadig ut en samling av modell-bunader som består av bunader som enten er rekonstruert på grunnlag av folkedrakttradisjonen eller representerer siste ledd i utviklingen av en folkedrakttradisjon. Se folkedrakt. Sekretariatet har det største dokumentasjonsarkivet i sitt slag med registrerte og fotograferte folkedraktplagg i privat eie og et kartotek med prøver på materialer til bruk i rekonstruksjonsarbeidet.

Bunad- og folkedraktrådet utgir brosjyren Norske bunader – Bakgrunn – Rekonstruksjon – Bruk. Sammen med Norsk Folkemuseum utgir Rådet også: Folkedrakter og bunader. Bibliografi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.