Bullers dråpe, liten væskedråpe som bidrar til å spre sporene hos stilksporesopp (Basidiomycota).

Dråpen dannes under den modne sporen, mer presist på toppen av sterigmet på toppen av basidiet. Når trykket i dråpen blir stort nok eksploderer den og river sporen løs fra basidiet.

Dette skjer på tilsvarende måte hos skivesopp, piggsopp, rørsopp og poresopp.

Hos skivesopp kastes sporen framover og inn i hulrommet mellom skivene. Drivkraften er tilpasset størrelse på sporene og avstanden til motsatte skivkant slik at sporene faller perfekt og nøyaktig midt mellom skivene og ut i fri luft, hvor vinden tar den til nye voksesteder.

Hos piggsopp skjer det på tilsvarende vis. Farten er avpasset avstanden til motsatte piggvegg og sporen faller mellom piggene.  Det samme hos rørsopp og poresopp hvor dråpen river løs sporen og kaster den fram slik at den faller midt i poren og ut i fri luft.

Det var den engelske mykologen E. Buller som først observerte prosessen og beskrev dråpen. Han mente det var elektrostatiske krefter med motsatt ladning som bygget seg opp, og gjorde at dråpen til slutt eksploderte. Først i senere tid ble det ved hjelp av ultrahurtig filming fastslått at dråpen er væskefylt og eksploderer når trykket blir tilstrekkelig høyt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.