Avishode til Budstikken
Budstikken.
Forside av Budstikken
Første nummer av Budstikken som kom ut 14. april 1808.
Forside av Budstikken
Nasjonalbilioteket .

Budstikken var en avis som kom ut i Kristiania fra 1808.

Avisen var i sin eldste og opprinnelige form (1809–1814) et organ for Selskapet for Norges Vel og gir i tillegg viktige kildeopplysninger om Universitetet i Oslos grunnleggelseshistorie.

Det utkom flere varianter av Budstikken etter at bladet gikk inn i 1814. Andre utgave utkom som ukeblad i 1817–1829 og inneholdt hovedsakelig økonomisk og historisk stoff. Begge disse utgavene er nå svært sjeldne.

Tredje utgave ble utgitt av Selskapet for Norges Vel i perioden 1830–1834, hovedsakelig som et organ for landbruksnæringen. Disse interessene ble også ivaretatt av fjerde og siste utgave i perioden 1859–1861, et månedsskrift redigert av Peter Chr. Asbjørnsen og Frederik Chr. Schübeler.

Historie

Envold de Falsen
Envold de Falsen (1755–1808) var sønn av justitiarius ved overhoff - retten i Christiania og ble assessor ved samme rett i 1777. Han deltok i amatørteatermiljøet og skrev selv både farser og dikt, men i 1789 ble han tvunget til å forlate byen etter en offentlig kjærlighetsskandale. Som høyesterettsassessor i København lengtet han tilbake til Norge og skrev blant annet et engasjert skrift til støtte for et norsk universitet. Etter at han ble justitiarius i Akershus stift soverrett i 1802, arbeidet han med glød og intensitet for norske interesser. Sønnene Christian Magnus og Carl Valentin Falsen, som begge var født i Norge, ble sentrale i den norske selvstendighetskampen.
Envold de Falsen
Nasjonalbiblioteket, Billedsamlingen.

Budstikken ble grunnlagt 14. april 1808 av Envold de Falsen i samarbeid med avispioneren Niels Wulfsberg. Den kom ut som ukeavis etter initiativ fra regjeringskommisjonen, som i 1807 var blitt nedsatt av enevoldskongen for å ha ansvaret for det sivile styret av Norge under den kommende krigs- og blokadeperioden. Kommisjonen var ledet av prins Christian August, og Budstikken var i utgangspunktet deres offisielle meddelelsesblad, utgitt for å motvirke rykter og opposisjonelle meninger som ellers lett kunne få fotfeste under krigstiden.

De første 55 numrene var redigert av kommisjonens mest aktive medlem, justitiarius i Akershus stiftsoverrett Envold de Falsen. Selv om han var dansk av fødsel og tatt opp i den danske adel, gjorde hans lange embetstid i Norge Falsen til en ekte norsk patriot. Han fylte Budstikken med begeistrede artikler om offerviljen og tapperheten blant de norske soldatene som hadde klart å slå de svenske troppene og drive dem tilbake over grensen. Samtidig var han dypt deprimert og bekymret over nøden og forsyningskrisen i landet, og i fortvilelse over arbeidsbyrden tok han selvmord i november 1808.

Ny redaktør

Etter Falsens død ble Budstikken redigert av Ludvig Stoud Platou, overlærer ved Christiania katedralskole. Stoud Platou var med på å stifte Selskabet for Norges Vel i 1809 der han ble visepreses og sekretær, og Budstikken kom nå til å fungere som selskapets offisielle organ – regjeringskommisjonen ble nedlagt i november 1810.

Stoud Platou redigerte også selskapets «Historisk-philosophiske Samlinger» der flere av prisoppgavene om et norsk universitet ble trykket. Han åpnet Budstikken for artikler om norsk historie, norske samfunnsforhold og etableringen av Det Kgl. Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) i 1811, der han i 1813 selv ble utnevnt til professor i historie.

I januar 1814 gikk den opprinnelige Budstikken inn, men en fortsettelse med samme navn og undertittel «Fra Selskabet for Norges Vel» kom ut med 42 numre fra februar til juli 1814, også det under Stoud Platous redaksjon. Seinere utga han også andre blader med navnet Budstikken, men bare med løs sammenheng med det gamle bladet.

Fakta

  • Første nummer: 14. april 1808
  • Siste nummer: 11. juli 1814

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Bjarne Rosenstrøm

Jeg antar at det her menes 1830-1834 og ikke 1934 som det står i artikkelen?

"Tredje rekke ble utgitt av Selskapet for Norges Vel 1830–1934, vesentlig som et organ for landbruksnæringen."

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg