Brunstad Christian Church

Fra åpningen av Smiths Venners stevnesenter, Brunstad Konferansesenter, Stokke i Vestfold 12. juli 2004. Foto: Berit Roald/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Johan Oscar Smith fotografert i Horten omkring 1920.

J O Smith
Av /NTB Scanpix ※.

Brunstad Christian Church er et kristent trossamfunn som ble stiftet i 1898. Det var tidligere kjent under navnet «Den kristelige menighet» og kalles også ofte «Smiths Venner» etter grunnleggeren Johan Oscar Smith (1871–1943) fra Horten. Brunstad Christian Church er det eneste verdensomspennende trossamfunnet som er grunnlagt i Norge.

Faktaboks

også kjent som:

Smiths Venner

Det offisielle navnet Brunstad Christian Church viser til hovedsenteret Oslofjord Convention Center som ligger på Brunstad i Stokke i Vestfold. Her arrangerer bevegelsen årlige sommerstevner som samler flere tusen medlemmer. En indre uro på midten av 1990-tallet førte til en moderat nedgang i deltakere på møter og stevner. Sommerstevnet i 2004 hadde over 11 000 besøkende, hvorav rundt 4500 fra land utenfor Norden.

Utbredelse

Mange medlemmer er aktive forkynnere, og trossamfunnet har hatt fremgang i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa. Lav grad av organisasjon og registrering gjør opptelling vanskelig, men Brunstad Christian Church anslår selv at de har over 8000 medlemmer fordelt på om lag 20 menigheter i Norge, de fleste på Østlandet, og rundt 30 000 medlemmer fordelt på 65 land over hele verden (tall fra 2017).

Trosforestillinger og praksis

Medlemmene bestreber seg på å følge Bibelens ord som rettesnor for liv og lære. De har ingen faste prester eller predikanter, og de praktiserer voksendåp. I forkynnelsen vektlegges personlig tro og bibelsteder som Hebreerbrevet 1,17f, der det understrekes at Jesus var et virkelig menneske som ble fristet til å synde (det vil si handle i strid med Guds vilje), men som likevel ikke syndet. Dette viser ifølge trossamfunnet at det er mulig for alle mennesker å unngå å synde.

Brunstad Christian Church er kritiske til forkynnelsen i Den norske kirke som i deres øyne alt for ensidig bygger på Romerbrevet, og andre kristne trossamfunn som vektlegger nåden og syndenes forlatelse på en slik måte at det svekker troen på at mennesket kan leve uten å synde.

Viktige lederskikkelser, foruten Johan Oscar Smith, har vært Elias Aslaksen (1888–1976) og Sigurd Bratlie (1905–1996). Leder fra 1996 er Kåre Johan Smith. Smiths Venner eier stiftelsen Skjulte Skatters Forlag, som utgir bevegelsens publikasjoner, inklusive tidsskriftet Skjulte Skatter (fra 1912).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Fred-Elias Frivold

"Smiths Venner" ersom dere skriver i artikkelen her, et kallenavn på "Den Kristelige Menighet". Likevel velger dere å la hovedartikkelen ligge her, og oppslaget "Den kristelige menighet" henviser hit til kallenavnet. Jeg mener det burde vært motsatt, hvis det skal se seriøst ut.

svarte Ida Jackson

Hei, fef!Grunnen til at vi har hovedopplsaget på Smiths Venner, og ikke på "Den Kristelige Menighet" handler om at vi prioriterer å ha hovedoppslag på de ordene folk faktisk søker på. Det er med andre ord en redaksjonell avgjørelse, tatt på bakgrunn av at folk kommer til å finne artikkelen enklere om hovedoverskriften er "Smiths Venner". Artikkelen "Den kristelige menighet" er egentlig bare en del av registeret i papirleksikonet som ble lastet opp på nett da Kunnskapsforlaget drev leksikonet. De sletter vi når vi finner dem, siden de bare roter til søket. MvhIda JacksonNettansvarlig og redaktør for religion og livssyn

skrev Helene Dahle

Å kalle Smiths venner en frikirkelig bevegelse er vel å være litt forsiktig. Er født og oppvokst der, men har forlatt denne sekten for 20 år siden. Den friheten jeg har fått etter å bryte med Smiths venner er helt ubeskrivelig. Jeg er fri....Skulle ønske det fantes en journalist ala Louis Theroux i Norge. Allmenheten vet altfor lite om Smiths venners oppbygning og ideologi. Dette er en lukket sekt som mer og mer bedriver business. Det er ikke rom for kritiske innspill av ledelsen og bl.a ungdommen blir utnyttet til å jobbe gratis(kalt dugnad) i opptil flere år. Enkeltmennesket er derimot eksemplariske som de jo ofte er i slike lukkede samfunn.

svarte ander

Det er fint at du syntes det er befriende å komme fra menigheten, men det betyr ikke at de kan kritisere den på en slik måte, de har endret seg mye på de 20 årene du har vært borte. Dugnadene er et frivilig arbeid som medlemmene selv kan velge å delta i, og det er ingen som blir tvunget til å delta, det er som når skoler lager konserter for å samle inn penger til nye bøker, utstyr osv, men forskjellen er at på skolen så må du være med enten du vil eller ikke. Siden Smiths venner ikke har noen som kan sponse dem eller betale, må de jo selv samle inn penger til regninger og utbygning. Derfor har de det de kaller dugnad, ved å hjelpe til på dugnad får de altids noe igjen, selv om det kanskje tar litt tid. Og smiths venner informasjons kilder slik som offentlig nettsider(nettsiden heter: brunstad.org). på disse netsidene beskriver de så og si alt det er å vite om menigheten i tillegg til andre ting som kan slukke tørsten til de som lurer på hvem de er, hva de gjør osvSå ikke si slike ting om menigheten når du ikke engang har vært der de siste 20 årene.(ikke vondt ment).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg