Bruno Traven var 1900-tallets mest hemmeligholdte forfatterpseudonym, idet hans identitet var skjult gjennom hele livet. Det ansees sikkert at hans virkelige navn var Berick Traven Torsvan, at han ble født i Chicago, og at faren var av norsk ætt, mens moren var engelsk eller skotsk. En del av sin ungdom tilbrakte Traven i Tyskland. Han deltok muligens i det kommunistiske opprøret i München i 1919, ble dømt til døden, men klarte å flykte. Han førte et omflakkende liv, og kom i ca. 1923 til Mexico, hvor han lenge levde blant den nordamerikanske urbefolkningen under navnet Hal Croves. Han ble meksikansk statsborger i 1959. Hans første bøker ble utgitt på tysk, de senere på engelsk.

Travens romaner og fortellinger er meget spennende, samtidig som de holder et høyt litterært nivå. Emnene er hovedsakelig fra Mexico. Han kombinerer et enkelt språk med eksotisk fargerikdom og sosialkritisk tendens mot undertrykkelsen og utbyttingen av de fattige. Allerede med sin første bok, Das Totenschiff (utgitt i 1926 i Tyskland; norsk oversettelse Dødsseileren, 1950), hadde han stor suksess i flere land.

Hans verker er oversatt til ca. 50 språk, på norsk foreligger blant annet Bomullsplukkerne (1927), Skatten i Sierra Madre (1927), Broen i jungelen (1929) og Kjerren (1932). Flere av romanene er blitt filmatisert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.