Bruneis statsemblem
Av .
Lisens: Gnu FDL
Bruneis flagg

Bruneis flagg er en gul duk med en hvit og en svart stripe diagonalt fra øvre hjørne ved stangen til nedre hjørne ytterst. Midt på flagget vises riksvåpenet i rødt og gult.

Flagget ble antatt i en litt avvikende form (og uten nasjonalemblemet) da Brunei ble et britisk protektorat i 1906. Det fikk sin nåværende form med det nasjonale emblem 29. september 1959 da Brunei ble et selvstyrt sultanat. Landet fikk full selvstendighet 23. november 1971.

Nasjonalemblem

Emblemet viser en rød halvmåne vendt mot himmelen, symbol for statens religion Islam. Den bærer en kongelig parasoll (Payung Ubor-Ubor), symbol for monarkiet. På denne står et rødt splittflagg, også det et regale. Vingene symboliserer rettferdighet, fremskritt og fred. To flankerende oppstrakte hender står for statens plikt til å forsvare folket og fremme velstanden.

På halvmånen er det en gyllen inskripsjon på arabisk, nasjonens motto: الدائمون المحسنون بالهدى 'Tjen alltid ved Guds rettledning'. Under ligger et rødt bånd med innskriften: بروني دارالسلام‎ 'Brunei, fredens bolig' i gyllen arabisk skrift. Emblemet ble offisielt antatt i 1959, men har symboler som fantes i tidligere emblemer fra 1932 og 1959, begge i gull, men uten de to hendene, og i 1932 uten halvmånen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg