Brudeferd i Hardanger

Utsnitt av Brudeferd i Hardanger

Adolph Tidemand og Hans Gude. Falt i det fri (Public domain)

Brudeferd i Hardanger, maleri av Adolph Tidemand (figurene) og Hans Gude (landskapet). Motivet finnes i flere versjoner. Mest kjent er originalbildet, malt vinteren 1847-48 i Düsseldorf, som eies av Nasjonalgalleriet.

Tidemands og Gudes fellesarbeid er et typisk uttrykk for nasjonalromantikken i norsk kunst, med et festkledt brudefølge i båt på en solfylt Vestlandsfjord. Bildet ble innkjøpt av Christiania Kunstforening, og utloddet til foreningens medlemmer høsten 1848. Samme året ble en gjentakelse malt, der den berømte fiolinisten Ole Bull satt modell for felespilleren i båten.

I 1853 tok Tidemand og Gude motivet opp igjen, men denne gangen i en ny utforming, med en annen plassering av båtene. Det finnes flere gjentakelser også av denne utformingen.

Ved den berømte festforestilling som Kunstnerforeningen arrangerte i mars 1849 i Christiania Theater, og som betegner nasjonalromantikkens høydepunkt i Norge, ble maleriet lagt til grunn for et tablå, en scenisk fremstilling av motivet, ledsaget av Andreas Munchs dikt: «Der aander en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vande», med musikk av Halfdan Kjerulf.

Brudeferden i Hardanger er også tittel på en ballettforestilling i to akter av Flemming Flindt, basert på August Bournonvilles ballett med samme navn oppført i København 1852. Flindts ballett hadde premiere ved Den Norske Opera 1982, med norsk folkemusikk arrangert av Egil Monn-Iversen og scenografi av Ferdinand Finne.

  • Haverkamp, Frode : "Brudeferden nok en gang" i Kunst og kultur 63 (1980), 223-36
  • Haverkamp, Frode & Marit Lange, red.: Der aander en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vande-, 2003 (utstilling: Nasjonalgalleriet, 2003), Nasjonalgalleriet
  • Kirkholt, Tore: "«Brudeferd i Hardanger» – Originalbildet som fikk nytt liv som postmoderne repetisjon" i Kunst og kultur 97 (2014), 66-76

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.