Broiler - musikkduo

Artikkelstart

Broiler er en dj- og produsentduo fra Drammen, bestående av Simen Auke (født 1991) og Mikkel Christensen (født 1992). De kalte seg først DJ Broiler og ble kjent for sine vulgære tekster, fengende danselåter og frekke musikkvideoer som ble populære på YouTube. Debutsinglen Møndarn fra 2011 ble etterfulgt samme år av Krokstadelva, Ayia Napa og Hokksund. Broilers første hit på VG-lista var Afterski, som greide tredjeplass og 21 uker i 2012–2013.

DJ Broiler fikk kjempehits i 2013 med Vannski (førsteplass), En gang til (sammen med Sirkus Eliassen), Bonski og Colors. Høsten samme år skiftet duoen navn til Broiler og begynte å synge på engelsk. 7. november 2013 kom deres første album, samleplata The Beginning, som greide sjetteplass og hele 47 uker på VG-lista. Allerede 2. desember samme år kom første album med nye låter, det engelskspråklige Episode 1 (13. plass og tolv uker). Ingen av Broilers plater er utgitt på noe fysisk format. De ble nominert til Spellemannprisen for 2013 (Årets nykommer og Årets hit: Vannski) og for 2014 (Årets hit: Wild Eyes).

I 2014 fikk Broiler hits med Rays of Light, Wild Eyes (førsteplass; vokal: Ravvel) og I Can't Say No (vokal: Lea Rue), og i 2015 med Fly By Night (vokal: Tish Hyman) og deres remiks av Imagine Dragons-singlen Shots (tredjeplass). Sistnevnte har blitt strømmet mer enn originalen på Spotify, som for øvrig ga duoen prisen «Årets innovatør» i 2012. Broiler fikk i 2016 en ny kjempehit med Money, mens Daydream debuterte på 19. plass.

Simen Aukes bror Fredrik Auke sang ukreditert på hitene Bonski, Vannski og Afterski. Under navnet Freddy Kalas fikk han kjempehits i 2015 med Pinne for landet og julelåta Hey ho. I 2016 fikk han hits med Jovial og Feel Da Rush; sistnevnte endte på andreplass i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg