British Railways

Artikkelstart

British Railways, navn på det britiske jernbanesystemet i perioden 1948 til 1994, etter at jernbanen ble nasjonalisert etter andre verdenskrig. England er jernbanens hjemland, der den første linjen ble åpnet mellom Liverpool og Manchester i 1830, året etter George Stephensons seier i lokomotivkappløpet ved Rainhill. I årene frem til nasjonaliseringen i 1948 ble det opprettet en rekke private jernbaneselskaper, men ønske om bedre samkjøring førte til dannelsen av statsselskapet British Railways i 1948.

Faktaboks

Uttale
brˈitish railways

Parlamentet vedtok i 1993 en re-privatisering av jernbanedriften, noe som ble gjennomført fra 1996. Det statseide selskapet Railtrack, opprettet 1994 for å drive infrastrukturen (sporsystemer og de største stasjonene), ble også privatisert, og bestod i 1996–2002 av en rekke selskaper som skulle drive jernbaneinfrastrukturen på kommersiell basis, noe som viste seg svært lite vellykket.

En serie alvorlige togulykker etter privatiseringen, ved Ladbroke Grove, Hatfield, Potters Bar, og Selby, førte til utbredt mangel på tillit til sikkerheten ved jernbanen. I 2001 ble Railtrack satt under administrasjon og i 2003 overtok det statlige non-profit-selskapet Network Rail ansvaret for infrastrukturen. Passasjer- og godstransporten drives av henholdsvis 25 og 4 jernbaneselskaper, som hver trafikkerer et område.

Jernbanenettet er i dag delt opp i fem regioner; Eastern, North West and Central, Scotland's Railway, Southern og Wales and Western. Disse er igjen delt opp i 14 ruteområder. I 2020 var det rundt 48 millioner reisende daglig på passasjertogene. Kent Route, som er en del av Southern Region, er den mest trafikkerte med 2600 tog i uken. Her går også togene til Europa gjennom kanaltunnelen. Selskapet Go-Ahead opprettet i 1987 er Englands største togoperatør, og har siden 2019 også operert i Norge.

De engelske togselskapene har et markedsføringssamarbeid under navnet BritRail.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg