British Army of the Rhine

Artikkelstart

Den britiske Rhinarmé (British Army of the Rhine, BAOR) var fra 1945 Storbritannias okkupasjonsstyrke i Tyskland, og en del av de allierte styrker som besatte landet etter dets nederlag i andre verdenskrig. BAOR hadde det operative ansvaret i den britiske okkupasjonssektoren, nordvest i landet. Den norske Tysklandsbrigaden (1947–1953) var tilknyttet BAOR.

Faktaboks

Uttale
brˈitish army of the rhine

Benevnelsen ble også brukt på de britiske okkupasjonsstyrkene satt inn i Tyskland etter første verdenskrig, i perioden 1919–1929.

Etter andre verdenskrig ble en ny oppsetning satt inn i 1945, og forble betegnelsen på britiske styrker stående i Tyskland til 1994. Fra å ha blitt etablert som en okkupasjonsstyrke ble rollen fra rundt 1950 gradvis endret til forsvar av Vest-Tyskland. Dette skjedde etter opprettelsen av NATO i 1949, og som følge av at den kalde krigen vokste fram, og trusselen om en sovjetisk invasjon vestover. Fra 1952 ble øverstkommanderende for BAOR derfor også sjef for NATOs Northern Army Group (NORTHAG). Styrken ble i denne perioden utrustet med taktiske kjernefysiske våpen.

Okkupasjonen var formelt over i 1955, og Forbundsrepublikken Tyskland ble samme år medlem av NATO. Allierte styrker ble fortsatt stående i landet, som del av NATOs forsvar av Tyskland og Europa. BAOR ble stående i denne rollen til 1994, og ble erstattet av en annen styrke: British Forces Germany (BFG).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg