Britannia Bridge

Britannia Bridge

Artikkelstart

Britannia Bridge er en vei- og jernbanebro i Wales i Storbritannia. Broen går over Menai Strait mellom øya Anglesey og fastlandet. Den var den første og den største av de mange, store sveisejernbroene som ble bygd på 1800-tallet.

Faktaboks

Uttale
britˈænia bridʒ
Også kjent som

Britanniabroen

Historikk

Britannia Bridge stod ferdig i 1850, og ble bygd av den britiske ingeniør Robert Stephenson mellom 1846 og 1849. Broen er oppkalt etter skjæret Britannia midt i stredet.

Broens overbygning bestod av to atskilte rektangulære rør med platebærersider og tverrbærere i bunn, alt avstivet med full plate i bunn og topp. For å beskytte broen mot korrosjon, ble den bygd inn i en trekonstruksjon av tjæreimpregnerte materialer.

I 1970 tok trekonstruksjonen fyr. På grunn av sterk vind ble varmen meget høy, og hele overbygningen ble totalskadet. Broen fikk ny overbygning, og er nå en tospenns stål-buebro med høye, vertikale fagverkskiver. Broen trafikkeres med ensporet, signalstyrt jernbane og har også fått gang- og biltrafikkbaner i et øvre dekk.

Broen er alltid blitt betraktet som et eksempel på fremragende ingeniørkunst, og mange mener derfor at broen burde vært restaurert til sin opprinnelige form.

Tekniske data

Broen har to spenn på 146 meter hver og to mindre sidespenn.

  • Type: Buebro
  • Materiale: Stål
  • Total lengde: 432 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 146 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg