Faktaboks

Brest
Bieraście
Uttale
brˈest
Brest, Belarus
Minnesmerke ved festningen i Brest.
Brest, Belarus
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Brest, Belarus
Marked i Brest.
Brest, Belarus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Brest er en by i den sørvestlige delen av Belarus. Byen ligger ved grensen til Polen, hvor elvene Bug og Mukhavets møtes. Den har 324 400 innbyggere (2023).

Trafikknutepunkt og industri

Brest, Belarus
Leningaten i Brest.
Brest, Belarus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Brest er et knutepunkt for jernbanelinjene mellom Warszawa og Moskva og mellom Warszawa og Kiev og for den del av Europavei 30 som går mellom Warszawa og Moskva. Endepunktet for Dnepr–Bug-kanalen ligger i Brest, som har en elvehavn.

Byen er et viktig industrisenter med næringsmiddel- og tekstilindustri, jernbaneverksteder og produksjon av elektrisk maskineri.

Historie

Brest er kjent fra 1019, da byen var en del av Polen. Byen forble del av Polen frem til den ble erobret av mongolene i 1241, for så å bli en del av Litauen i 1319–1569, da Lublin-unionen mellom Polen og Litauen ble etablert. I 1390 ble Brest den første byen i Belarus som fikk selvstyre under Magdeburg-loven. Ettersom byens kulturelle og politiske innflytelse økte, ble Brest åsted for viktige historiske hendelser. Møter i flere sentrale sejmer, parlamentariske forsamlinger med begrenset lokalt selvstyre, ble avholdt i byen. I 1553 ble det reist en kalvinistisk katedral og etablert et trykkeri som i 1558 trykket Brest-Bibelen, en av renessansens mest berømte bokutgivelser. I 1596 var Brest åsted for etableringen av Den unerte eller gresk-katolske kirke, et kompromiss mellom polske katolikker og østkirken. I 1654 ble Brest først invadert av Russland, før store deler av byen ble ødelagt under Russlands krigføring mot Sverige. Lublin-unionen ble oppløst i 1791.

Da Polen ble delt mellom Preussen, Russland og Østerrike i 1795, ble byen russisk. For å styrke Russlands grense mot vest ble det i 1836–1842 bygd en stor festning i byen (Brest festning).

Byen het til 1921 Brest-Litovsk, og i 1921–1939 polsk Brześć nad Bugiem.

Første og andre verdenskrig

Under første verdenskrig okkuperte Tyskland byen i 1915. I mars 1918 inngikk Lenins bolsjeviker en separat fredsavtale som endte krigen på Østfronten inne i Brests festning, den såkalte Brest-Litovsk-freden. Avtalen innebar at bolsjevikene ga fra seg Baltikum og betydelige deler av dagens Ukraina og Belarus, inkludert Brest som ble en del av Polen. Avtalen ble opprettholdt frem til utbruddet av andre verdenskrig.

Under andre verdenskrig okkuperte Tyskland Brest 23. juni 1941. Til minne om de sovjetiske soldatene som til ingen nytte forsøkte å forsvare byen mot tysk invasjon, er det reist et minnesmerke på Brest festing. Det bodde da om lag 20 000 jøder i byen, hvilket utgjorde cirka 40 prosent av byens befolkning. 7.–13. juli 1941 drepte de tyske soldatene mellom 4000 og 5000 jøder. I november 1941 ble cirka 19 000 jøder fra Brest og omkringliggende områder internert i en ghetto i byen. Om lag 4000 av disse jødene ble likvidert i ghettoen, mens resten ble transportert til skogsområdet Bronna Góra utenfor Brest, hvor de i oktober 1942 ble skutt sammen med jøder fra andre ghettoer. Til sammen regner man med at rundt 50 000 jøder ble massakrert i skogsområdet ved Bronna Góra, hvor et minnemonument ble reist i 1992.

Da Brest ble frigjort 12. juli 1944, var det færre enn ti jøder igjen i byen. Etter andre verdenskrig flyttet flere jøder tilbake til byen, hvor det i 1970 bodde cirka 2000 jøder. Om lag halvparten av disse har senere emigrert. Statsminister i Israel i 1977–1982, Menachem Begin, ble født i Brest i 1913.

Nyere historie

Brest har også vært åsted for inngåelse av politiske avtaler i Europas nyere historie. 11. juni 1990 møttes utenriksministrene for tidligere Vest-Tyskland Hans-Dietrich Genscher og for Sovjetunionen Eduard Sjevardnadze i Brest i forbindelse med forhandlingene om gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland. Genscher la i den forbindelse ned krans på minnesmerket over de falne sovjetiske soldatene i kampene mot Tyskland under andre verdenskrig på Brest festing, der Eduard Sjevardnadzes brors navn er innskrevet.

Avtalen som oppløste Sovjetunionen, ble undertegnet på jakteiendommen Viskuli, om lag 80 kilometer nord for Brest 26. desember 1991. President Boris Jeltsin undertegnet på vegne av Russland, president Leonid Kravtsjuk på vegne av Ukraina og parlamentsformann og statsoverhode Stanislaw Sjusjkevitsj på vegne av Belarus.

Kultur og severdigheter

Brest, Belarus
Byparken i Brest.
Brest, Belarus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Byens severdigheter inkluderer Brest festing, byparken bare ti minutters gange fra jernbanestasjonen og en spasertur ned gågaten Leningaten. Byen har flere ortodokse og katolske kirker. I den katolske kirken 'St. Kristoffers kirke for opphøyelsen av det hellige kors' i Leningaten 34 holdes det gudstjenester på både belarusisk og polsk. I kirken er det sporadiske orgelkonserter. Utenfor kirken er det en statue av pave Johannes Paul 2. I dagene rundt 28. juli feires hvert år byens grunnleggingsdag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Abrahamson, Kjell Albin (1990): Vitryssland: 89 millimeter från Europa. Kapitlene 1 og 11 handler om Brest. Bokförlaget T Fischer & Co, Stockholm.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg