Brent, det hittil største oppdagede britiske petroleumsfelt, 185 kilometer nordøst for Skottland. Feltet ble funnet i 1971 og kom i produksjon fra 1976. Oljen føres i rør (Brent System) til Sullom Voe på Shetlandsøyene. Gass og kondensat går i rørledningssystemet FLAGS (Far North Liquids and Associated Gas System) til St. Fergus i Skottland. Her utskilles kondensat, som føres i rør til Mossmorran i Skottland for separering og videreforedling.

På feltet står tre plattformer i betong (B, C, D) og en i stål (A), havdypet er 140 meter. På midten av 1990–årene ble det gjennomført en stor ombygging av Brentfeltet, kostnadsberegnet til 1,3 milliarder pund. Ombyggingen ble gjort for å tilrettelegge for økt fokus på gassutvinning. Feltet inneholdt opprinnelig 260 millioner tonn olje, 50 millioner tonn kondensat og 105 milliarder m³ gass. Operatør er Shell UK.

Lastebøyen Brent Spar var i bruk på feltet fra 1976 til 1991.

Brent Blend, en referanse ved prissetting av olje fra Nordsjøen, er oppkalt etter Brentfeltet.

Brentfeltet ligger nær Statfjordfeltet. Ved funnet av Statfjord, ble det antatt at Brent strakte seg over til norsk side, og funnet ble kalt «hjemme-Brent». I stedet viste det seg at Statfjord strakte seg over til britisk side.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.