Brent, det hittil største oppdagede britiske petroleumsfelt, 185 km nordøst for Skottland. Det ble funnet i 1971, produksjon fra 1976. Oljen føres i rør (Brent System) til Sullom Voe på Shetlandsøyene. Gass og kondensat går i rørledningssystemet FLAGS (Far North Liquids and Associated Gas System) til St. Fergus i  Skottland. Her utskilles kondensat, som føres i rør til Mossmoran i Skottland for separering og videreforedling.

På feltet står tre plattformer i betong (B, C, D) og en i stål (A), havdypet er 140 m. På midten av 1990–årene ble det gjennomført en stor ombygging av Brentfeltet, kostnadsberegnet til 1,3 mrd. pund. Ombyggingen ble gjort for å tilrettelegge for økt fokus på gassutvinning. Feltet inneholdt opprinnelig 260 mill. tonn olje, 50 mill. tonn kondensat og 105 milliarder m3 gass. Operatør er Shell UK.

Lastebøyen Brent Spar var i bruk på feltet fra 1976 til 1991.

Brent Blend, en referanse ved prissetting av olje fra Nordsjøen, er oppkalt etter Brentfeltet.

Brentfeltet ligger nær Statfjordfeltet. Ved funnet av Statfjord, ble det antatt at Brent strakte seg over til norsk side, og funnet ble kalt "hjemme-Brent". I stedet viste det seg at Statfjord strakte seg over til britisk side.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.