Brent (petroleumsfelt)

Artikkelstart

Brent, det hittil største oppdagede britiske petroleumsfelt. Feltet ligger 185 kilometer nordøst for Skottland. Havdypet er 140 meter. Feltet ble funnet i 1971 og kom i produksjon fra 1976. Oljen føres i rør (Brent System) til Sullom Voe på Shetlandsøyene. Gass og kondensat går i rørledningssystemet FLAGS (Far North Liquids and Associated Gas System) til St. Fergus i Skottland. Her utskilles kondensat, som føres i rør til Mossmorran i Skottland for separering og videreforedling.

På feltet står tre plattformer i betong (B, C, D) og en i stål (A). På midten av 1990–årene ble det gjennomført en stor ombygging av Brentfeltet, kostnadsberegnet til 1,3 milliarder pund. Ombyggingen ble gjort for å tilrettelegge for økt fokus på gassutvinning. Feltet inneholdt opprinnelig 260 millioner tonn olje, 50 millioner tonn kondensat og 105 milliarder m³ gass. Operatør er Shell UK.

Lastebøyen Brent Spar var i bruk på feltet fra 1976 til 1991.

Brent Blend, en referanse ved prissetting av olje fra Nordsjøen, er oppkalt etter Brentfeltet.

Brentfeltet ligger nær Statfjordfeltet. Ved funnet av Statfjord, ble det antatt at Brent strakte seg over til norsk side, og funnet ble kalt «hjemme-Brent». I stedet viste det seg at Statfjord strakte seg over til britisk side.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg