Breidablikk

Breidablikk
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Breidablikk er en ubetjent DNT-hytte ved Folgefonna, oppført i 1893. Hytta drives av Bergen og Hordaland Turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Kvinnherad, Vestland fylke; 1322 meter over havet.

Breidablikk ligger ved grensen til Folgefonna nasjonalpark og er et godt utgangspunkt for turer på breen. Det er merket rute til hytta nede fra Bondhusvatnet.

Navnet

Breidablikk har navnet sitt fra norrøn mytologi hvor det var guden Balders bolig og betyr «det som blinker vidt og bred».

Historikk

I 1890 ga Deutscher Nordlandsverein 2000 kroner til eierne av gårdene Sunndal og Bondhus for at de skulle anlegge en ridevei fra Sunndal til Gardshammarseter slik at det skulle bli lettere for rederiets turister å komme seg opp på Folgefonna. Den flotte «Keiserstien» sto klar noen år etterpå og kom til å bety mye for turisttrafikken i området. Blant annet medførte den at Bergen og Hordaland Turlag bygde sin hytte Breidablikk nesten ved enden av stien og oppe ved kanten av Folgefonna. Den var opprinnelig tenkt som hvilehytte for turistene, men har nå status som ubetjent hytte med fire senger. Breidablikk er en av turlagets eldste hytter.

Kart

Breidablikk turisthytte

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brekke, Nils Georg (redaktør) (2008). Folgefonna og fjordbygdene. Forlaget Nord 4.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg