Breaking Bad

Breaking Bad
Av .

Artikkelstart

Breaking Bad er en fjernsynsserie fra Albuquerque i New Mexico som over fem sesonger fulgte den fiktive karakteren Walter Whites ferd fra livet som kjemilærer til skruppelløs gangster. Det amerikanske krimdramaet er regnet som en av tidenes beste serier og har vunnet en rekke prestisjetunge priser, deriblant to Golden Globe og 16 Emmy-priser.

Handling

White er en kjemilærer og familiefar som har blitt diagnostisert med lungekreft. Han tar kontakt med sin tidligere elev og nåværende narkotikaselger Jesse Pinkman for å innlede et partnerskap innen produksjon og salg av metamfetamin. Planen er at narkotikasalget skal betale for hans medisinske behandlinger og for å finansiere familiens fremtidige liv, men White og Pinkman graver seg stadig lenger ned i New Mexicos underverden.

Produksjon

Breaking Bad ble laget av Vince Gilligan for den amerikanske TV-kanalen AMC, der de fem sesongene hadde premiere mellom 2008 og 2013. Walter White og Jesse Pinkman blir spilt av Bryan Cranston og Aaron Paul, mens Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks og Giancarlo Esposito har de andre hovedrollene.

Better Call Saul

I 2015, omtrent halvannet år etter avslutningen av Breaking Bad, debuterte spin-off-serien Better Call Saul på AMC. Handlingen er lagt til 2002 og følger advokaten Saul Goodman (spilt av Bob Odenkirk) seks år før han møter Walter White i den opprinnelige historien. Forhistorien til Breaking Bad har hatt relativt stor suksess og er foreløpig sendt i fem sesonger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg