Braunschweig - tidl. stat i Tyskland

Tidligere tysk stat i omegnen av Harz, bestod av tre større og fem små områder, til sammen 3672 km2.

Faktaboks

uttale:
brˈaunschweig

Braunschweig har navn etter Bruno av Sachsen (jf. den engelske navneformen Brunswick) og var opprinnelig en del av Sachsen. Da Henrik Løve i 1181 tapte Sachsen, fikk han beholde Braunschweig, som ble eget hertugdømme i 1235. Frem gjennom tiden var Braunschweig stadig delt mellom to eller flere linjer. En av dem var Braunschweig–Lüneburg, som kongene av Hannover og dermed det engelske kongehus nedstammer fra. En annen linje var Braunschweig–Wolfenbüttel, til den hørte den dansk-norske dronning Juliane Marie, Frederik 5s annen hustru.

Etter julirevolusjonen i Frankrike 1830 fikk Braunschweig i 1832 en ny og friere forfatning. Under krigene 1866 og 1870–71 sluttet Braunschweig opp om Preussen. En sidelinje av Braunschweig–Wolfenbüttel holdt seg til 1884, og Braunschweig vedble å være hertugdømme til 1918.

I den tyske republikk av 1919 var Braunschweig særskilt stat, fra 1933 organisert som Land i Det tyske rike. Ved utbruddet av den annen verdenskrig hadde delstaten 583 000 innbyggere. Etter den annen verdenskrig kom den østligste del av Braunschweig til Øst-Tyskland og er etter 1990 en del av delstaten Sachsen-Anhalt, mens den vestlige og vesentligste del tilhører delstaten Niedersachsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg