Brattfossdrakt

Trøye til Brattfossdrakt

Brattfossdrakt
Av /Norsk bunadleksikon.
Brattfossdrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Brattfossdrakt er en bunad komponert av Berit Haaland, som i en periode var bosatt i Nord-Odal. Bunaden ble satt i produksjon på 1990-tallet. Den har ingen tilknytning til tradisjonell draktskikk i området, men knytter seg til Nord-Odal gjennom broderimotivene.

Navnet Brattfossdrakt fikk den fordi Berit Haaland broderte de blomstene som vokste rundt huset hennes på Brattfoss, på bunaden. I tillegg kan en velge om en vil ha Sand eller Mo kirke brodert på ryggen av jakka.

Bunaden består av et omslagsskjørt med seler. Stakken er i mørkeblå ullflanell med rød kant nederst, og over den naturalistiske blomsterbroderier. Den breie linninga øverst samt selene er i rød ullflanell. Videre er det ei kort, rød jakke i samme materiale, og løslomma er også i samme røde stoff.

Skjorta er i hvitt bomull, med bomullsblonde montert på halskrage og håndlinninger. Det er ikke bestemt noe om metall eller annet tilbehør, utover at lomma lukkes med en tinnknapp, og tilsvarende knapper fester selene til stakkelinninga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg