flagg

Flagget viser stjernebildene slik de var synlige på himmelen over Rio de Janeiro 15. november 1889.

flagg
Av /Store norske leksikon.
Keiserriket Brasils flagg
Brasil var et keiserrike fra 1822 til 1889 under keiserne Pedro I og Pedro II.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Brasils flagg har en gul rombe på grønn bunn. I romben er innskrevet en blå sirkel med utsnitt av stjernehimmelen på den sørlige halvkule, med Sydkorset nær midten. Tvers over sirkelen spenner et hvitt bånd med innskriften Ordem e progresso ('Orden og fremskritt') og 27 hvite stjerner.

Stjernene representerer forbundsdistriktet med hovedstaden Brasilia og landets 26 delstater (ved siste endring i 1992 ble fire nye stjerner påført). Stjernene viser også de viktigste stjernebildene slik de var synlige på himmelen over Rio de Janeiro 15. november 1889, da republikken ble innført ved et statskupp mot keiserdømmet. Stjernekartet er speilvendt i forhold til virkeligheten.

Den grønne flaggduken representerer Brasils storslagne natur. Den gule romben representerer markens grøde, og den blå sirkelen er himmelen over Rio de Janeiro. Den store stjernen over båndet er Polarstjernen, som representerer Pará, en delstat som delvis ligger på den nordlige halvkule.

Flagget ble tegnet av filosofen og matematikeren Raimundo Texeira Mendes. Det ble vedtatt 19. november 1889 og er både nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Flagget fra 1889 er identisk med keiserrikets flagg, men dette hadde keieserrikets kronede riksvåpen i stedet for den blå sirkelen.

Våpenet

Våpen

Våpenet bærer datoen Brasil gikk over til å bli en republikk, 15. november 1889.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Statsvåpenet viser en sentralt skjold formet som en sirkelskive i himmelblått med en dobbelt gullbord. Sirkelskiven er belagt med fem sølvstjerner i form av stjernebildet Sydkorset, og borden er belagt med 27 sølvstjerner, som representerer landets 26 delstater pluss forbundsdistriktet. Skjoldet er sentrert på en femtagget stjerne med dobbelt bord i rødt og gull.

Hver av stjernens tagger er symmetrisk delt (fra sentrum) i grønt og gult. Bak stjernen ligger et delvis synlig, opprett sverd med blått, gullkantet sverdhefte og rød parérplate belagt med en femtagget stjerne i gull. Det hele er omkranset av en gren av kaffebusken med synlige frukter og en blomstrende gren av tobakksbusken og lagt på en 20-tagget gullstjerne. Nedenfor våpenet et blått bånd med innskriften República Federativa do Brasil 15 de Novembro de 1889 (datoen for landets overgang fra keiserdømme til republikk) i gult.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg