Brahma Kumari er en religiøs retning med bakgrunn i hinduismen. Brahma Kumari er en av mange religiøse grupper som er basert på læren til en guru. Bevegelsen ble stiftet i 1937 av Dada Lekhraj (1876-1969) i byen Hyderabad i Sindh, som nå ligger i Pakistan.

Faktaboks

Også kjent som
Brahma Kumaris

Lekhraj var en vellykket forretningsmann som sent i livet hadde en serie med visjoner. Visjonene var av flere hinduguder (Vishnu og Shiva) og av lys, og han opplevde at han forlot kroppen og svevde i dette vakre lyset. Etter disse visjonene solgte han firmaet og brukte så all sin tid på å forstå og formidle innholdet i visjonene. Hans religiøse bakgrunn var i tradisjonen til teologen Vallabha og Pushtimarg-bevegelsen. Teksten Bhagavadgita var hans rettleder. Han mottok det han tolket som beskjeder fra en guddom. Disse ble kalt murlier. Lesing av slike murlier, som ble mottatt også av en annen leder i bevegelsen, er del av den daglige praksis for tilhengere av Brahma Kumari.

Dada Lekhraj ble gitt navnet Om Baba, fordi resitering av mantraet «Om» var en dominerende praksis, og senere fikk han navnet Brahma Baba.

Lekhraj fordømte hinduismens asket-institusjon, samnyasa, fordi å bli asket betydde at menn forlot sine familier. Brahma Kumari fordømmer enhver seksuell relasjon. Den fordømmer ikke samhandling mellom menn og kvinner, bare seksualitet, og sølibat (brahmacarya) er forventet av alle, også personer som er gift. Brahma Kumarier bygger på en institusjon om sølibat-ekteskap. Man skal trekke seg tilbake fra «kroppsbevisstheten» og i stedet for leve i «sjel-bevisstheten». For å oppnå dette målet praktiseres yoga og meditasjon, i Brahma Kumari kalles dette rajayoga. Brahma Kumari er en kvinnedominert religiøs tradisjon.

Bevegelsen er milenaristisk og tror at verden snart skal gå under og etterfølges av en ny fullkommen verden. De tror på gjentakende skapelsesperioder som hver varer 5000 år. Hver skapelsesperiode er delt i fire perioder på 1250 år hver. Hver skapelsesperiode starter med en gyllen tidsalder og ender med den katastrofale kali-tiden, før den gyldne tidsalder begynner på nytt. Dette har bakgrunn i en hindu-idé, men at hver syklus bare varer 5000 år er en ny doktrine.

Brahma Kumari har avdelinger i mange land, men hovedsenteret er i Mount Abu i Rajasthan i India.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg