Braga

Artikkelstart

Braga er en by nord i Portugal, beliggende ved elven Minho, om lag 45 kilometer nordøst for byen Porto. Braga har omlag 181 651 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
brˈaga

Byen er et gammelt kulturelt og religiøst senter. Her er variert industri og næringsliv med blant annet produksjon av kjøtt, meieriprodukter, elektronikk, møbler, lærvarer og klær. Det satses også på teknologi og forskning.

Universitetet er fra 1973. Braga er erkebispesete. Braga er en by omgitt av voller, med domkirke fra omtrent år 1100. På en høyde sørøst for byen står valfartskirken Bom Jesus do Monte, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Sportsklubben SC Braga, mest kjent for sin fotballavdeling, er herfra. Et nytt stadion ble bygget i byen i anledning EM i Portugal i 2004.

Historie

Byen ble grunnlagt i år 296 fvt. av kartagerne. Den var kjent under romersk tid som Bracara Augusta. I svebernes rike var byen hovedstad. Den ble så erobret av maurerne i år 716. Fra 1100-tallet ble byen del av Portugal. Byen var hovedstad i den historiske provinsen Minho.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg