Faktaboks

Også kjent som

Tidligere: Vester Brønderslev

Innbyggertall
36 614 (2024)
Landareal
633 km²
Høyeste punkt
Knøsen, 136 meter over havet

Brønderslev kommune er en kommune i Danmark som ligger på Nordjylland i Region Nordjylland. Kommunen hadde 36 614 innbyggere i 2024 og et areal på 633 kvadratkilometer.

Kommunen oppstod ved sammenslåing av kommunene Brønderslev og Dronninglund ved kommunereformen i 2007. Kommunen utgjør den sørøstlige delen av Vendsyssel og byr på en rekke ulike naturområder – fra lavtliggende sletter i sørvest til Jyske Ås i midten av kommunen.

Kommunens største byer etter folketall i 2024, innbyggertall i parentes:

  • Brønderslev (12 842)
  • Hjallerup (4387)
  • Dronninglund (3572)
  • Asaa (1109)

Brønderslev

Brønderslev er kommunens administrasjonssenter og en av Danmarks yngste byer, med kjøpstadsrettigheter fra 1921. Jern- og maskinindustri, håndverk- og service er viktige næringsveier. Hedelund, Danmarks største rhododendronpark, ble etablert her i 1994, med over 10 000 planter, fordelt på 130 arter. Brønderslev er vennskapsby med Eidsberg.

Vester Brønderslev kirke består av et romansk skip, kor og apsis, oppført omkring 1150. Brønderslev kirke ble oppført i 1922 på grunn av byens nyervervede status som kjøpstad. Brønderslev Vandtårn er 15 meter høyt, ble bygget i 1955 og dekorert av kunstneren Otto Møller. Tårnet er i dag utsiktstårn og åpent for publikum.

Hjallerup

Hjallerup ligger 20 kilometer nordøst for Ålborg. Hjallerup kirke i nygotisk stil ble oppført i 1903 og ligger øst for byen. Hjallerup er en driftig handelsby med et stort årlig hestemarked, som første gang ble arrangert i 1744. Markedet er også møtested for gjøglere og vagabonder.

Dronninglund

Byen er meget ung, fra 1900-tallet, og er lokalt senter med blant annet sykehus og videregående skoler. Om sommeren er den servicecenter for de mange turistene ved Kattegatkysten i øst. Nord for byen ligger Dronninglund Storskov som dekker den sydlige delen av Jyske Ås, høyeste punkt er Knøsen, 136 meter over havet.

Navnet skriver seg fra dronning Charlotte Amalie av Hessen-Kassel, som fikk Dronninglund slott i 1690. Dronninglund kirke ble oppført som kirke for Hundslund Kloster, og har enestående kalkmalerier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg