Bouvines

Artikkelstart

Bouvines er en landsby i Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Nord, 13 kilometer sørøst for Lille, like ved den belgiske grensen.

Faktaboks

Uttale
buvˈin

Bouvines er mest kjent for et slag som ble utkjempet i nærheten av landsbyen 27. juli 1214 mellom Frankrike på den ene siden og Det tysk-romerske riket, Flandern og England på den andre.

Før slaget hadde den engelske kongen Johan uten land inngått en allianse med den tyske keiseren Otto 4, grev Ferdinand av Flandern og flere andre fyrster for å vinne tilbake land den franske kongen Filip 2 August tidligere hadde erobret. Sammen med den franske kongen stod Ottos konkurrent til keisertronen, Fredrik 2, og bak ham stod pave Innocens 3.

Franskmennene seiret i slaget, til tross for at de engelske, tyske og flamske styrkene var tallmessig overlegne.

Som en konsekvens av slaget ble en fredsavtale inngått i Chinon 18. september 1214. Johan uten land måtte godta å gi fra seg store deler av de territoriene i Frankrike som engelskmennene tidligere hadde okkupert. Slaget befestet også Frankrikes makt og tilføyde welferne et hardt slag. Otto 4 måtte senere overlate tronen til Fredrik 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg