Bounty

Bounty, britisk fregatt hvor det under en hjemreise fra Tahiti 1789 brøt ut mytteri. Skipssjefen, William Bligh, og 19 av mannskapet ble satt i en åpen båt. Resten seilte under kommando av styrmann Fletcher Christiantil Tahiti, hvor 16 mann gikk i land. Disse ble senere arrestert, og de gjenlevende dømt ved krigsrett i England, 3 til døden.

Faktaboks

Uttale
bˈaunti

Fletcher Christian, 8 mann av besetningen og noen tahitiske menn og kvinner slo seg i 1790 ned på øya Pitcairn, hvor Bounty ble brent. Øya ble kolonisert, men sterke personlige motsetninger kom til å prege det lille samfunn, og i 1808 var bare én av Bounty-folkene, Alexander Smith, i live. Han fremstod som en mild og sterkt religiøs leder for den lille befolkningen bestående av kvinner og barn. Det britiske admiralitet fikk i 1809 underretning om Pitcairn-kolonien, men unnlot å foreta seg noe, og Smith fikk leve i fred på sin øy til han døde i 1829. Etterkommere av mytteristene lever på Pitcairn- og Norfolkøya.

Mytteriet har gitt stoff til tre romaner av amerikanerne Charles Nordhoff og James Hall, og den svenske etnografen Bengt Danielsson utgav 1962 Med Bounty til Söderhavet (norsk overs. Mytteriet på Bounty som det virkelig var, s.å). Mytteriet er dessuten omhandlet i populære spillefilmer: 1935, med Charles Laughton som Bligh og Clark Gable som Christian, og 1962 med Trevor Howard og Marlon Brando (Mutiny on the Bounty); 1984 med Anthony Hopkins og Mel Gibson (The Bounty).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg