Bouches-du-Rhône

('Rhônes munninger'), departement i Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, strekker seg langs Middelhavet omkring Rhônes delta; 5087 km2 med 1 884 000 innb. (2003), hvorav 2/3 i hovedstaden Marseille.

Faktaboks

Uttale
buʃ dyrˈån

Natur

Vest for Rhônes hovedløp, Grand Rhône, ligger La Camargue, en lav deltaslette, og mellom Grand Rhône og tilløpet Durance den steinete sletta La Crau. Lenger øst er landet fylt opp av åser, ute ved kysten er det store strandsjøer (étangs). Klimaet er tørt og varmt, nedbøren liten, og landet er bare fruktbart langs elvene eller på steder hvor det vannes kunstig.

Næringsliv

Det dyrkes vin, oliven, sydfrukter, ris m.m. Betydelig heste- og sauehold. Utvinning av havsalt. Havnebyen Marseille dominerer det økonomiske liv; stor kjemisk, metall- og transportmiddelindustri. Ved Gardanne aluminiumverk, basert på energi fra lokale brunkullforekomster. Fos-sur-Mer og Lavéra vest for Marseille er etter den annen verdenskrig bygd ut som importhavner for olje og naturgass, med etablering av en omfattende petrokjemisk industri og jern- og stålindustri.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg