Boualem Sansal

Faktaboks

Boualem Sansal
født:
1949

Boualem Sansal, algerisk forfatter. Han har doktorgrad i tekniske fag og arbeider i det algeriske industridepartementet.

Terrorens Algerie

Som forfatter debuterte Sansal 1999 med Le Serment des barbares (norsk oversettelse: Barbarenes løfte, 2001). Både i denne boken og i bøker som L'Enfant fou de l'arbre creux (2000), «Det gale barnet fra det hule treet»), Dis-moi le Paradis (2003, «Fortell meg om Paradiset») og Harraga (2005) gir Sansal skarpe skildringer av livet i dagens Algerie, med terroren og de borgerkrigsliknende tilstandene som bakgrunn.

Han er en sterk kritiker av fanatisme og fundamentalisme, slik man ser det i essaysamlingen Poste restante: Alger (2006). Etter denne utgivelsen ble bøkene hans forbudt i Algerie, men han har selv fortsatt å bo i landet.

Fundamentalisme og nazisme

I romanen Le village de l'Allemand (2008, norsk oversettelse: Min fars hemmelighet, 2013) tar Sansal for seg de forbindelser han mener finnes mellom islamsk fundamentalisme og den nazistiske tradisjonen i Europa. Etter utgivelsen av romanen Rue Darwin (2011, «Darwins gate») mottok Sansal mange priser, blant annet Den tyske bokhandlerforeningens fredspris.

I 2012 fikk han også en arabisk romanpris som ble tilbakekalt fordi komiteen oppdaget at han like før hadde deltatt på en kongress i Jerusalem. Etter dette har han i skrift og tale fremhevet mange kvaliteter ved det israelske samfunnet, men uten å ta direkte stilling i konflikten mellom Israel og Palestina.

En totalitær verden

I 2013 utgav Sansal en bok der han drøftet den politiske og religiøse utviklingen i den muslimske verden: Gouverner au nom d'Allah. Islamisation et soif de pouvoir («Om å styre i Allahs navn. Islamisering og tørst etter makt»). Kritikerne har særlig fremhevet de pedagogiske kvalitetene ved denne boken, samt Sansals evne til å å tegne et helhetlig bilde av forholdene i de arabiske land. Men enkelte har også ment at han her gir en altfor enkel fremstilling av problemene som den arabiske verden står overfor.

Beslektede innvendinger er også blitt reist mot Sansals seneste bok, 2084 ou la fin du monde (2015, «2084 eller verdens ende»). Dette er en fremtidsroman som fører arven videre fra George Orwells roman 1984. Her skildres kampen mellom islamisten Abi, som hersker over et rike der all religiøs og politisk opposisjon er forbudt, og frihetskjemperen Ati som setter seg opp mot autoritetene i vitenskapens navn. Boken har fått stor oppmerksomhet i den fransktalende verden, og Samsal har mottatt en lang rekke litterære utmerkelser for den.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg