Borssele

Artikkelstart

Borssele, nederlandsk kjernekraftverk ved byen Borssele som ligger ved kysten i Zeeland provins. Kraftverket var Nederlands andre kjernekraftverk, men er nå det eneste som fremdeles er i kommersiell drift.

Kraftverket startet produksjonen i 1973 og består av en trykkvannsreaktor med en termisk ytelse på 1366 MW v. Dette ga opprinnelig en netto elektrisk ytelse på 447 MWe, men etter at kraftverkets dampturbin ble fornyet i 2006, ble ytelsen oppgradert til 482 MWe. I 2015 var kraftproduksjonen 3,861 TWh som innebærer en oppnådd kapasitetsfaktor på 91,5 %. Gjennom kraftverkets levetid er gjennomsnittlig kapasitetsfaktor beregnet til 84 %. Tilgjengeligheten har vært på 85 %. Kraftverket bidrar med rundt 4 % av landets samlede kraftproduksjon.

Bruk av kjerneenergi er et kontroversielt spørsmål i Nederland. Landets første kommersielle kjernereaktor, Dodeward, ble nedlagt i 1997 etter bare 28 år i drift. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en sterkt økende politisk opposisjon mot bruk av kjerneenergi. I 1994 besluttet parlamentet at også Borssele skulle stenges ned før planlagt levetid på 40 år var nådd, nærmere bestemt i 2004. Dette ble senere endret i 2002 da en nedlegging igjen ble fastsatt til 2013. I de senere årene har kjernekraften blitt mindre kontroversiell og blir nå i stedet sett på som en mulighet til å redusere utslippene av klimagasser samt som et bidrag til økt nasjonal selvforsyning. Det førte til at den nederlandske regjeringen i 2005 besluttet å forlenge driftstillatelsen til 2033.

Borssele 2

Planer om å bygge en reaktor 2 ved kraftverket ble lagt allerede før den første reaktoren var ferdigstilt i 1973, men planene møtte lokal motstand. Forslag om å gjenoppta planene ble fremmet av den nederlandske regjeringen i midten av 1980-tallet, men etter ulykken i Tsjernobyl i 1986 vokste motstanden mot kjernekraft i opinionen, og det førte til at planene igjen ble stilt i bero. Først i 2009 sendte energiselskapet Delta, som har en eierandel på 50 % i kraftverket, en forhåndsmelding om at selskapet hadde til hensikt å føre opp en ny reaktor med sikte på at arbeidet kunne starte opp i 2013 og være fullført i 2018. Reaktoren skulle være en trykkvannsreaktor i størrelsesorden 1000-1600 MWe. I mellomtiden har motstanden mot kjernekraft igjen vokst i Nederland og det forberedende arbeidet med en ny reaktor ved Borssele er nok en gang stilt i bero.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg