Borssele, nederlandsk kjernekraftverk ved byen Borssele som ligger ved kysten i Zeeland provins. Kraftverket var Nederlands andre kjernekraftverk, men er nå det eneste som fremdeles er i kommersiell drift.

Kraftverket startet produksjonen i 1973 og består av en trykkvannsreaktor med en termisk ytelse på 1366 MWv. Dette ga opprinnelig en netto elektrisk ytelse på 447 MWe, men etter at kraftverkets dampturbin ble fornyet i 2006, ble ytelsen oppgradert til 482 MWe. I 2015 var kraftproduksjonen 3,861 TWh som innebærer en oppnådd kapasitetsfaktor på 91,5 %. Gjennom kraftverkets levetid er gjennomsnittlig kapasitetsfaktor beregnet til 84 %. Tilgjengeligheten har vært på 85 %. Kraftverket bidrar med rundt 4 % av landets samlede kraftproduksjon.

Bruk av kjerneenergi er et kontroversielt spørsmål i Nederland. Landets første kommersielle kjernereaktor, Dodeward, ble nedlagt i 1997 etter bare 28 år i drift. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en sterkt økende politisk opposisjon mot bruk av kjerneenergi. I 1994 besluttet parlamentet at også Borssele skulle stenges ned før planlagt levetid på 40 år var nådd, nærmere bestemt i 2004. Dette ble senere endret i 2002 da en nedlegging igjen ble fastsatt til 2013. I de senere årene har kjernekraften blitt mindre kontroversiell og blir nå i stedet sett på som en mulighet til å redusere utslippene av klimagasser samt som et bidrag til økt nasjonal selvforsyning. Det førte til at den nederlandske regjeringen  i 2005 besluttet å forlenge driftstillatelsen til 2033.

Planer om å bygge en reaktor 2 ved kraftverket ble lagt allerede før den første reaktoren var ferdigstilt i 1973, men planene møtte lokal motstand. Forslag om å gjenoppta planene ble fremmet av den nederlandske regjeringen i midten av 1980-tallet, men etter ulykken i Tsjernobyl i 1986 vokste motstanden mot kjernekraft i opinionen, og det førte til at planene igjen ble stilt i bero. Først i 2009 sendte energiselskapet Delta, som har en eierandel på 50 % i kraftverket, en forhåndsmelding om at selskapet hadde til hensikt å føre opp en ny reaktor med sikte på at arbeidet kunne starte opp i 2013 og være fullført i 2018.  Reaktoren skulle være en trykkvannsreaktor i størrelsesorden 1000-1600 MWe. I mellomtiden har motstanden mot kjernekraft igjen vokst i Nederland og det forberedende arbeidet med en ny reaktor ved Borssele er nok en gang stilt i bero. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.