Borris Hede er Danmarks største hedelandskap.

Landskapet gjennomskjæres av Omme Å der både oter og laks trives godt. Området er habitat for noen av Danmarks mest sjeldne plante- og fuglearter, for eksempel kvitlyng, fargeginst, rundsoldogg, grønnstilk, jordugle, heilo, krikkand, hjort, rev, grevling, hare, hoggorm og padder. Gode utsiktspunkter er Foldager Bakke og Udkigget ved Omme Å.

Skjern Å avgrenser Borris Hede mot nord, her ligger Borrislejren, som administrerer området som et militært skytefelt. Det er ikke allmenn adgang til selve leiren, men området ellers er tilgjengelig på skytefrie dager

Borrislejren og Borris Skydeterræn ble opprettet i 1902–1903, er på 1800 hektar og ble kjøpt av den danske stat for å bevare et større sammenhengende hedeområde og samtidig benytte det som skyteterreng. Det var enighet om at botaniske og militære interesser kunne forenes, en antagelse som har holdt stikk selv om intensiteten i øvelsene har blitt høyere enn opprinnelig antatt. I begynnelsen av andre verdenskrig forsøkte den tyske okkupasjonsmakten å anlegge en flyplass på heden, men prosjektet ble skrinlagt da det ikke var mulig å drenere området tilstrekkelig. Rester av anlegget finnes fortsatt. I 1953–1954 ble skyteterrenget utvidet til sin nåværende størrelse på 4743 hektar.

I området ligger 14 godt bevarte gravhauger, trolig fra yngre steinalder. Her finnes også fem av Ole Christensen Rømers milepæler, oppsatt i perioden 1691–1697.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg