Borremose er et myrdrag i Danmark, i Himmerland på Nord-Jylland, med en tilfluktsborg fra tidlig jernalder på en holme i den sørlige enden av mosen. Borremose ble anlagt omkring 300 fvt. som en befestet landsby. Etter rundt 200 år ble den brent og forsvarsverkene ødelagt. Stedet har ligget øde etter den tid, og av forsvarsanleggene er nå bare få rester synlige.

Arkeologiske utgravninger fra 1936 og 1989 har vist at forsvarsanleggene bestod av en enkel jordvoll med palisadeforsterkning og en ytre rundt 2 meter dyp vollgrav som følger kanten av holmen. En brolagt vei fører ut til borgen fra markene innenfor. I den nå torvfylte graven fantes kulturlag med rike og viktige funn, hovedsakelig av leirkar, men også en del tresaker var bevart. Blant disse kan nevnes en målestokk inndelt i 16,5 centimeter lange enheter, noe som tyder på at det nordiske målesystemet dengang tilsvarte det klassisk greske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg