Borrehaugene, berømt samling gravhauger i Horten kommune, Vestfold, nedenfor Borre kirke, med hauger fra tiden ca. 600–900 e.Kr. Gravplassen var tidligere større og lå friere til mot sjøen der den nordre enden av Vestfoldraet skyter ut i Oslofjorden. Siden 1932 er gravfeltet parkmessig opparbeidet.

Utgravningshistorie. Til Jacob Aalls sagaoversettelse tegnet Johannes Flintoe 1837 et prospekt av haugene. I 1852 gav antikvar Nicolay Nicolaysen den første beskrivelse, og Fortidsforeningen laget et kart over gravplassen. Den bestod da av 9 store hauger, 19 mindre og 2 store røyser. De store haugene måler mellom 34 og 45 m i diameter og er opptil 7 m høye. Gjennom et grustak i en av disse haugene kom veiarbeidere 1852 over et av de største norske gravfunnene fra vikingtiden, det såkalte Borrefunnet. I 1927 ble også noen av de mindre gravhaugene utgravd; de rommet meget enkelt utstyrte graver fra jernalder og vikingtid. Nye utgravninger fra slutten av 1980-årene har avdekket at den eldste av de ni gravhaugene er fra tiden rundt år 600, og at gravfeltet dermed har vært i bruk i ca. 300 år.

Borrefunnet ble gjort i den nordligste av de store haugene, en langhaug på ca. 38,5 m. Haugen inneholdt et 17–20 m langt skip, men da haugen vesentlig var bygd av sand var lite bevart av tre og av jernsaker i skipet og i graven. I akterdelen fant man forgylte beslag til kjøre- og rideutstyr, og det ble også funnet bein av tre hester og en hund. De dekorerte beslagene har spilt en viktig rolle i diskusjonen om vikingtidens stilhistorie, se borrestil. På grunnlag av disse kan funnet antakelig tidfestes til begynnelsen av 900-tallet. Funnet har vært knyttet til gravene i Gokstadfunnet og Osebergfunnet; A. W. Brøgger satte det i forbindelse med Vestfold-kongene av Ynglingeætten.

Anbefalt lenke

Videre lesning

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 04.10.2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Nordisk arkeologi

Frans-Arne Stylegar

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.