Bornholms lufthavn, Rønne

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bornholms lufthavn, Rønne, er en sivil lufthavn for Bornholm. Lufthavnen ligger på øya Bornholm, som ligger cirka 50 km sydøst for sydspissen av Sverige. Flyplassen ligger om lag 5 km sydøst for Rønne by. Lufthavnen er eid av den danske stat, og driftes av Statens Luftfartsvæsen.

I 1935 kom representanter for Rønne kommune, Det Danske Luftfartsselskab og Rigsdagen sammen, og ble enige om å etablere flyforbindelse mellom København og Bornholm. Året etter ble selskapet Den Bornholmske Flyveplads etablert, og byggingen av lufthavnen ble startet i 1937.

Lufthavnen åpnet for trafikk den 16. november 1940, og hadde daglige ruteflygninger til København fra en rullebane av gress på 700 meter. En midlertidig terminalbygning ble bygget i 1941, men ble erstattet med en mer moderne og permanent terminal i 1961. Rullebanen er utvidet til cirka 2 000 meter, og er asfaltert.

Lufthavnen fikk stor betydning under andre verdenskrig, da isforholdene og mineleggingen av farvannene omkring Danmark gjorde det spesielt vanskelig for skipstrafikken.

Passasjerantallet til og fra lufthavnen i 1941 var 13 397. I 2018 er dette økt til cirka 264 000 passasjerer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg