Borku

Artikkelstart

Borku er et landskap i nordlige Tsjad, på sørsiden av Tibestifjellene og vest for Ennediplatået. Området er for det meste ørken og ligger mellom 200 og 800 meter over havet. I oasene dyrkes dadler, grønnsaker og korn. Mange av innbyggerne lever som dromedar-nomader. Flere folkeslag lever i Borku, de fleste er goran eller tubu.

Faktaboks

Uttale
borkˈu
Også kjent som

Borkou

Historie

Borku var tidligere en vasallstat under det mektige sultanatet Ouaddaï (Wadai). Koloniseringen av området var vanskelig og langtrukken fordi befolkningen var svært spredt og gjorde stor motstand. Franskmennene brukte omkring 20 år på å få kontroll med området, noe de i realiteten aldri klarte helt; under hele kolonitiden ble Borku administrert av fransk militært personell.

En fransk militærbase er fortsatt operasjonell i provinshovedstaden Faya-Largeau og er i dag en del av det franske antiterror-militærnærværet Operation Barkhane. Faya-Largeau har flyplass som betjenes ukentlig med fly fra N'Djamena. For å kjøre fra hovedstaden til Faya-Largeau trenger man firehjulstrekker og må beregne 3-4 dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg