Borkenes

Artikkelstart

Borkenes, tettsted og administrasjonssenter i Kvæfjord kommune på Hinnøya i Troms, ved Kvæfjorden, 16 km vest for Harstad via Fv. 83/849 over Kvæfjordeidet.

Faktaboks

Innbyggertall
1508 (2017)

I Borkenes ligger den fylkeskommunale Rå videregående skole som er dannet av to tidligere skoler, Statens gartnerskole, Rå og Kvæfjord videregående skole. Skolen har linjer for studiespesialisering, helse- og oppvekstfag, reststaurant- /matfag og idrettsfag, og dessutenn et tilbud i anleggsgartnerfaget.

I Borkenes ligger to museer som drives av regionmuseet Sør-Troms museum. Av disse ligger Kvæfjord bygdetun med skolestue, stabbur og to gamle kornmøller ved Råelva sentralt i tettstedet. Nord i tettstedet finner en Trastad samlinger som er opprettet på området til Nord-Norges første sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede, Trastad gård. Her vises blant annet hvordan det var å leve som utviklingshemmet i Nord-Norge frem til særomsorgen for denne gruppen ble nedlagt 1991.

Borkenes og området rundt har ellers oldtidsminner som bautasteiner og gravhauger som forteller om bosetning i jernalderen. Kvæfjord kirke er fra 1867; den er en langkirke i tømmer som er utvendig panelt.

Førsteleddet i navnet kan være av bork, 'bark' på trær, brukt som dyrefor, til barking av garn, eller lignende. Det er også fremsatt forslag om at førsteleddet kan være dannet av nordsamisk boatka, 'innsnevring' eller 'fjellpass'. Sisteleddet nes sikter til neset vest for Råelvas munning.

Kart

Borkenes
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg