Boris Christoff

Faktaboks

Boris Christoff

Boris Kirilov Christoff

Født
18. mai 1914, Plovdiv, Bulgaria
Død
28. juni 1993, Roma, Italia
Boris Christoff var ansett som en av de fremste bassangere på 1900-tallet.
Av .

Artikkelstart

Boris Christoff var en bulgarsk sanger (bass), ansett som en av de fremste innen sitt stemmefag på 1900-tallet. Han var kjent for stor stemmeprakt og scenisk dyktighet, spesielt for sine tolkninger av russiske operaer, som Boris Godunov, og av Filip 2 i Verdis Don Carlos.

Boris Christoff begynte sin sangkarriere som barn i Alexander Nevsky-katedralen i Sofia. Han utdannet seg som jurist på 1930-tallet og satset på en karriere som forhørsdommer, samtidig som han fortsatte som korsanger.

I 1940 oppnådde han stor suksess som solist med et kor og bestemte seg for å satse på sang. Fra 1942 utdannet han seg som sanger i Roma og Salzburg.

Han debuterte som operasanger i rollen som Colline i La bohème (Puccini) i Reggio di Calabria i 1946. Derfra gikk ferden snart videre til scener som La Scala i Milano, La Fenice i Venezia og operaene i Roma, London, Barcelona og Rio de Janeiro.

I 1950 ble han invitert til Metropolitan i New York, men ble nektet innreise på grunn av en lov som ikke tillot innbyggere i Østblokk-landene adgang til USA. Først da reglene ble lempet i 1956 fikk han gjeste operaene i New York og San Francisco. Etter en hjerneoperasjon i 1964 måtte han redusere karrieren, som han avsluttet for godt i Roma i 1986.

Innspillinger

Christoff medvirket på en rekke plateinnspillinger av opera, og gjorde over 200 innspillinger av russiske sanger av Mussorgskij, Tsjajkovskij, Borodin, med flere.

Han var den første som medvirket i studioinnspilling, der han spilte flere av rollene i en og samme opera.

Familie

Boris Christoff var svoger av tenoren Tito Gobbi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg