Borgholm slott.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Borgholm, by i Sverige, kommunesenter i Borgholm kommune, på vestkysten av Öland; 4409 innbyggere (2016). Byen, som ligger ved Kalmarsund, er et utpreget turiststed med en av landets største småbåthavner.

Ved byen ligger ruinene av Borgholm slott. Slottets historie går tilbake til 1100-tallet, mens murene slik de kan ses i dag stammer fra 1500- og 1600-tallet. Utbyggingen til firefløyet sluttet borganlegg med hjørnetårn ble påbegynt i 1572, ledet av byggmestrene Johan Baptista og Dominicus Pahr. Slottet ble påført skader under den svensk-danske krigen i 1611–1612, og byggearbeidene ble først gjenopptatt ved midten av århundret.

Etter at Skåne og Blekinge var blitt svensk i 1658, mistet anlegget mye av sin militære betydning og forfalt utover på 1700-tallet. En brann i 1806 la slottet i ruiner. I dag er den imponerende ruinen en mye besøkt turistattraksjon, og brukes om sommeren til konserter og andre arrangementer.

Borgholm kommune tilhører Kalmar län, har et areal på 680 km2 og 10 859 innbyggere (2017). kommunen omfatter øyas nordre del til et stykke nord for Ölandsbroen. Deler av kommunen består av steppeaktig alvar, for eksempel ved Hornsjöområdet.

Den tidligere så viktige fiskerinæringen og steinindustrien har i senere tid mistet mye av sin betydning, mens turist- og servicenæringene i dag er de dominerende næringene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.