Borgholm

Borgholm slott.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Borgholm er en by i Sverige, på vestkysten av Öland; 4409 innbyggere (2016). Byen, som ligger ved Kalmarsund, er et utpreget turiststed med en av landets største småbåthavner.

Faktaboks

Uttale
b'orjholm

Ved byen ligger ruinene av Borgholm slott. Slottets historie går tilbake til 1100-tallet, mens murene slik de kan ses i dag stammer fra 1500- og 1600-tallet. Utbyggingen til firefløyet sluttet borganlegg med hjørnetårn ble påbegynt i 1572, ledet av byggmestrene Johan Baptista og Dominicus Pahr. Slottet ble påført skader under den svensk-danske krigen i 1611–1612, og byggearbeidene ble først gjenopptatt ved midten av århundret.

Etter at Skåne og Blekinge var blitt svensk i 1658, mistet anlegget mye av sin militære betydning og forfalt utover på 1700-tallet. En brann i 1806 la slottet i ruiner. I dag er den imponerende ruinen en mye besøkt turistattraksjon, og brukes om sommeren til konserter og andre arrangementer.

Borgholm kommune tilhører Kalmar län, har et areal på 680 km2 og 10 873 innbyggere (2019). kommunen omfatter Ölands nordre del til et stykke nord for Ölandsbroen. Deler av kommunen består av steppeaktig alvar, for eksempel ved Hornsjöområdet.

Den tidligere så viktige fiskerinæringen og steinindustrien har i senere tid mistet mye av sin betydning, mens turist- og servicenæringene i dag er de dominerende næringene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg