Bora-Bora av . Begrenset gjenbruk

Bora-Bora

Av .

Bora-Bora er en vulkansk øy i Stillehavet og tilhører Fransk Polynesia hvor Bora-Bora er kjent som en av Îles sous le Vent, 'øyene i le' (Leewardøyene).

Faktaboks

etymologi:

Fra Tahitisk, Pora Pora, «den førstefødte»

også kjent som:

Pora Pora

Navnet Bora-Bora er en forvanskning av det som på tahitisk kalles Pora Pora som betyr førstefødte. Øya ligger 225 km nordvest for Tahiti og dekker 40 km2. Med sin vulkanske opprinnelse er Bora-Bora gjenkjennelig med sine to topper Phia og Otemanu. Øyas høyeste topp, Otemanu måler 727 moh.

Øya er omgitt av barriererev og omkringliggende øyer som fungerer som en beskyttende bølgebryter slik at lagunen kjennetegnes av rolig vann.

Med sine hvite sandstrender og rolige lagune er Bora-Bora en populær turistattraksjon. Lagunen rommer små øyer (motu) hvor vi kan finne luksushoteller og tilhørende bungalows (små hytter på påler i vannet). En tilhørende stor havn er tilrettelagt for å ta imot yacht-turister som ofte besøker øya. I dag utgjør turisme en viktig del av øyas økonomi, men historisk har særlig kopra (tørket kokos), perler og vanilje også vært eksportvarer.

Historie

Man antar at Bora-Bora ble bosatt av polynesiske sjøfarere omkring det fjerde århundre i forbindelse med den polynesiske ekspansjon.

Navnet Pora Pora har ifølge lokale myter sin opprinnelse fra ideen om at øya var den første som oppsto etter den største øya blant Leeward-øyene, Raiatea. Det forvaskede navnet Bora-Bora ble først tatt i bruk av de første Europeiske besøkende kjent ved den nederlandske sjøfareren Jakob Roggeveen i 1722. James Cook besøkte øya for første gang i 1769 og igjen i 1777.

Bora-Bora var et selvstendig monarki frem til 1888 når det ble annektert som en fransk koloni. Daværende dronning Terriimaevarua III ble avsatt av kolonimakten i 1895.

Hovedandelen av befolkningen er bosatt på vestsiden av hovedøya i byen Vaitape.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg