Bonny

Artikkelstart

Bonny er en by i sørlige Nigeria, på en øy av same navn i delstaten Rivers, ved Guineabukta, 40 kilometer sørøst for Port Harcourt. Bonny som kommune (local government area) har et totalt innbyggertall på 282 500 (projeksjon 2020). Næringsgrunnlaget for befolkningen har tradisjonelt vært basert på jakt og fiske, jordbruk, lokal håndverksproduksjon inklusive kanobygging og handel.

Faktaboks

Uttale
bˈonny

Bonnyøya, der Bonny befinner seg, representerer den viktigste eksporthavna for olje i Nigerdeltaet. Området rommer et stort oljeanlegg som lagrer olje ledet til Bonny gjennom oljerørledninger, med havn som kan ta imot oljetankere. Så viktig er denne havna for oljeeksport at den har gitt opphav til betegnelsen «Bonny Light» for nigeriansk olje.

Oljedepotet drives av oljeselskapet Shell, men med det nasjonale oljeselskapet NNPC, samt Elf og Eni som deleiere. Andre oljeselskaper som Exxon Mobil, Chevron og Agip er også representert på øya. På øya ligger det også to gassanlegg som omgjør naturgass til væskeform (LNG), ett drevet av Exxon Mobil og det andre drevet av Nigeria LNG Limited (NLNG).

Historie

Bonnys historie representerer på mange måter Nigerias historie fra tiden før landet ble til Nigeria og frem til vår tid.

Det antas at bosetningen i området stammer fra rundt 1200-tallet, da den opprinnelige befolkningen flyttet seg fra landet innenfor. Før europeerne ankom på 1500-tallet var dette samfunnet engasjert primært i fiske og i handel rettet mot bosetninger lenger inne i landet.

Fra 1400-tallet var byen hovedstad i et ijaw-kongedømme med samme navn (opprinnelig «Ibani»). Fra 1500-tallet og frem til begynnelsen av 1800-tallet var Bonny en av de største havner for slavetrafikken i Vest-Afrika, først med portugisiske sjøfolk og senere hollandske og britiske. Et enormt antall slaver, vesentlig iboer fra innlandet, ble over tre hundre år skipet herfra, først til Sao Tome og Brasil og senere til Nord-Amerika inklusive de Karibiske øyer.

I 1836 ble fire spanske handelsskip som lastet slaver kapret av en britisk krysser. Kongen arresterte alle britiske kjøpmenn i Bonny, og britene svarte med å true med å bombe byen. Episoden endte med at Bonny ble tvunget til å undertegne en avtale om å slutte med eksporten av slaver.

Fra midten av 1800-tallet overtok handel med palmeolje, noe som varte frem til kolonitiden og fremveksten av Port Harcourt.

Fra tidlig på 1960-tallet har olje- og gass-eksport gradvis overtatt, og nok en gang gjort Bonny til den viktigste utskipningshavna for landet som i dag utgjør Nigeria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg