Boligtvistnemnda

Artikkelstart

Boligtvistnemnda er en tvisteløsningsnemnd som behandler saker om kjøp av ny bolig og avtaler om oppføring av bolig. Det vil si slike saker som er omhandlet i bustadoppføringslova.

Nemnden er opprettet på grunnlag av en avtale mellom Forbrukerrådet og tre bransjeorganisasjoner (Boligprodusentenes Forening, Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg og Norges Byggmesterforbund). Vedtektene er godkjent av departementet slik bustadoppføringslova § 63 forutsetter.

Nemnden har fem medlemmer – to oppnevnt av Forbrukerrådet og to av bransjeorganisasjonene og i tillegg én formann som er jurist og oppnevnt i fellesskap. Nemnden behandler bare saker der den ene part er forbruker og den annen er medlem av én av de tre nevnte bransjeforeningene.

Saksbehandlingen for nemnden er skriftlig; verken parter eller vitner gir muntlige forklaringer. Nemnden har et eget sekretariat som forbereder sakene.

Det er frivillig om man vil bringe en tvist inn for nemnden. Hvis det gjøres, er selgeren/entreprenøren avskåret fra å bringe tvisten inn for de alminnelige domstoler så lenge den er under behandling, mens kjøperen (forbrukeren) kan gjøre det. Mens saken behandles vil også foreldelsesfrister for kravene bli suspendert. Når nemnden har truffet vedtak i saken, vil partene vanligvis respektere avgjørelsen og oppfylle i tråd med den. Gjøres ikke det, kan vedtaket ikke tvangsfullbyrdes slik som for eksempel et vedtak i Forbrukerklageutvalget. I stedet må den vinnende part bringe saken inn for domstolene. Men i disse tilfeller er det ikke nødvendig å starte saken i forliksrådet, den kan bringes direkte inn for tingretten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg